Angst kan erg belemmerend zijn bij het besturen van een auto. Door deze angst kan het zo zijn dat je bepaalde verkeerssituaties of bijvoorbeeld snelwegen gaat vermijden. Dit kan er op de lange termijn voor zorgen dat je jezelf steeds meer gaat beperken in het verkeer. Om deze reden is het dan ook goed om op de juiste manier met bepaalde angsten in de auto om te gaan…

Hoe wordt rijangst gekenmerkt?

Rijangst of amaxofobie is de angst die kan ontstaan bij het besturen van een auto. Hierbij is de meest voorkomende angst om op snelwegen te rijden. Met name de hoge snelheden op deze wegen zorgen dan veel stress bij deze bestuurders. Vaak worden deze mensen dan ook al angstig als zij in de buurt van een snelweg terecht komen. Om diezelfde reden kiezen veel bestuurders er dan ook voor om zich slechts te beperken tot routes rondom de woonplaats. Toch hoef je je zeker niet te schamen voor deze angst. Zo geven de meeste mensen weleens aan bang te zijn in het verkeer. Bovendien zouden er in Nederland naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen lijden aan een vorm van rijangst. Van deze mensen zou zelfs een half miljoen mensen het autorijden zelfs helemaal vermijden. Verder is het overgrote deel van deze mensen met rijangst vrouwelijk. In zekere zin is het ook niet zo gek om een beetje spanning te voelen in het verkeer. Het verkeer kan dan soms natuurlijk ook best gevaarlijk zijn. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat iemand zijn angst enigszins overdreven is. Dan is het vooral handig om iets aan deze angst te gaan doen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van rijangst?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen bij het krijgen van rijangst. Rijangst kan ontstaan door een traumatische ervaring in het verkeer. Maar kan ook komen door psychische problemen, zoals faalangst of een andere angststoornis. In de meeste gevallen speelt onzekerheid een rol. Deze mensen hebben dan vaak nog weinig ervaring op de weg.

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn rijangst?

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat de rijangst simpelweg een onzekerheid is en dat je waarschijnlijk niet echt een gevaar bent op de weg. Voor deze mensen is het dan ook erg belangrijk om routine op de weg op te bouwen. Op deze manier wennen ze aan het idee om auto te rijden en neemt de angst ook geleidelijk af. Bovendien is vermijdingsgedrag nooit goed. Als je het auto rijden gaat vermijden, wordt de angst namelijk alleen maar groter. In plaats daarvan doe je er dus goed aan om toch elke keer de auto te pakken. Als de angst dan toch te sterk is, kan je wellicht hulp vragen. Ga bijvoorbeeld met een vertrouwd persoon een stukje rijden. Op deze manier is het al minder spannend om in de auto te stappen. Onthoud dus dat je niet alleen bent in de strijd tegen rijangst. Door routine op te bouwen, vermijdingsgedrag tegen te gaan en indien hulp te zoeken, is het goed mogelijk om deze angst te overwinnen. Dus pak de volgende keer toch lekker de auto en laat je niet gek maken door angstige gedachtes…

Comments are closed.