Als gevolg van een klapvoet heb je mogelijk meer moeite om jouw voeten aan te sturen. Dit kan het moeilijk maken om bijvoorbeeld te schakelen, te remmen of gas te geven. Om diezelfde reden wordt er in dit artikel onderzocht of je met een klapvoet auto mag rijden…
Wat is een klapvoet?
Bij een klapvoet hebben mensen moeite om hun voeten op de grond neer te zetten. De voet valt bij deze aandoening als het ware op de grond. Ook kunnen sommige mensen met deze aandoening moeite hebben om hun voet op te tillen. In plaats daarvan slepen ze deze over de grond bij het lopen. Door een probleem met de zenuw zijn namelijk de spieren in het onderbeen uitgevallen of verzwakt. Daarnaast hebben veel mensen met deze aandoening vaak last van pijn in de zijkant van het onderbeen door overbelasting van de verzwakte spieren. Ook kan er een doof of tintelend gevoel in het onderbeen ontstaan.
Een klapvoet is vaak het gevolg van een beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) bij de knie. Deze zenuw zou namelijk verantwoordelijk zijn voor het kunnen optillen van de voet. Dit gedeelte in het been zou erg gevoelig zijn voor langdurige, of herhaalde druk. Bepaalde bewegingen zoals langdurig gehurkt staan, kniebuigingen of bijvoorbeeld lang met de benen over elkaar staan, kunnen dan ook een klapvoet veroorzaken…
Mag je auto rijden met een klapvoet?
Nu zijn we dan toch aan gekomen bij de vraag of je met een klapvoet mag rijden. Gelukkig is het in principe toegestaan om met een klapvoet te rijden. Hierbij is het wel van belang dat de bestuurder de auto goed kan besturen. Als je toch veel moeite hebt om jouw voeten goed aan te sturen, is het verstandig om niet de auto te gebruiken. Verder kan er aan de hand van een gezondheidsverklaring worden aangetoond of je rijgeschikt bent. Tot slot kan het zo zijn dat je bepaalde medicatie voor jouw klapvoet slikt. In dit geval is het ook verstandig om te kijken of deze medicatie de rijvaardigheid beïnvloeden.
Hoe wordt de diagnose van klapvoet gesteld?
In eerste instantie zal er gekeken worden naar de klachten van een persoon. Als deze overeenkomen kan er de diagnose van klapvoet gedaan worden. Toch kan het in sommige gevallen niet meteen duidelijk zijn dat het om klapvoet gaat. In dit geval zal er aanvullend neurologische onderzoek (zenuwgeleidingsonderzoek) worden gedaan. Ook kan er een scan van de knie worden gemaakt bij een verdenking van een bot- of gewrichtsafwijking. Voor een verdenking van een beklemming van de zenuwwortel is er meestal een MRI-scan van de rug nodig.
Welke behandelmogelijkheden zijn er voor een klapvoet?
In veel gevallen kan het handig zijn om de spieren in het onderbeen te trainen. Verder kan er ook een zogenaamde enkel-voet-orthese (EVO) worden voorgeschreven. Hierbij wordt er een kunststofspalk met klittenband aan het onderbeen vastgemaakt. Tot slot is er nog de mogelijkheid om de klapvoet te opereren. Bij deze operatie worden de spieren en pezen in het onderbeen die niet verlamd zijn omgeleid naar de spieren en pezen die uitgevallen zijn. Nadat de operatie is uitgevoerd moet de patiënt voor nog eens 6 weken een gipsspalk dragen. Als deze gipsspalk vervolgens verwijdert wordt, zal er nog een periode volgen waarin de patiënt allerlei trainingen volgt bij de fysiotherapeut.