Het fenomeen van slapen in je auto is populair. Vooral bij reizigers, avonturiers en mensen die behoefte hebben aan een tijdelijke rustplaats zoals vrachtwagenchauffeurs. Of het nu gaat om langeafstandsreizen, kampeeruitstapjes of gewoon een onverwachte situatie waarin je je auto als slaapplek moet gebruiken, het roept de vraag op: mag je eigenlijk wel slapen in je auto?
Mag het: slapen in je auto?
Of je mag slapen in je auto hangt af van de specifieke regels en wetgeving, dit verschilt per regio/gemeente en per land. In Nederland wordt dit per gemeente bepaald. Zo is het in de meeste gemeentes in ons land verboden. Wel is het toegestaan om op parkeerplaatsen gelegen bij tankstations langs de snelweg te slapen. Dit mag voor maximaal 24 uur en hier wordt tevens regelmatig op gecontroleerd. Nederland is wat dat betreft streng daarop. Om een wildgroei aan kampeerders langs de weg te voorkomen is het dus officieel verboden, behalve op de daarvoor bestemde plekken zoals langs de snelweg. In veel landen zijn er verder wel beperkingen op het langdurig parkeren van voertuigen of het overnachten op openbare parkeerplaatsen. Het niet naleven van de wetgeving kan leiden tot boetes. Het is daarom belangrijk om de lokale regelgeving te checken voordat je ervoor kiest om in je auto te slapen.
In deze (EU-)landen mag je wél slapen in je auto
Bij onze Oosterburen in Duitsland zijn ze wat milder. Daar is het toegestaan om zelfs langs de openbare weg een dutje te doen. Wel zit hier de regel aan vast dat dit voor maximaal 24 uur mag zijn. Dit geldt ook voor het slapen op een openbare parkeerplaats, slapen mag daar voor 24 uur. In Denemarken zijn ze al helemaal soepel. Daar zijn de regels nóg milder dan in Duitsland. Slapen in de auto mag je hier op elke plek doen en daar zit geen maximale tijdsduur aan vast! Wil je dus een weekje blijven slapen in the middle of nowhere, dan kan en mag dat! Ideaal dus als je wellicht een beperkt budget hebt om te overnachten of gewoon heerlijk tot rust wilt komen zonder gestoord te worden door je omgeving. Dit geldt zo ongeveer ook voor de buurlanden van Denemarken: Noorwegen en Zweden. Al zit er daar een maximale duur van 24 uur aan vast. Al zal daar niet veel controle op zijn wanneer je je in een afgelegen stuk bevind. Scandinavië is dus bij uitstek dé plek om lekker wild te kamperen!
In deze (EU-)landen mag je niet slapen in je auto
Wanneer we kijken naar onze Zuiderburen zien we ongeveer dezelfde regels als bij ons. In België is het ook verboden om te slapen langs de openbare weg, behalve op de daarvoor bestemde parkeerplekken zoals je die vind langs snelwegen. De provincie Antwerpen is hier een uitzondering op: hier mag je namelijk helemaal niet slapen in je auto, waar je je ook bevind. Polen is als voorbeeld daarentegen een stuk strenger. In Polen is het overal verboden om te slapen, al is het langs een snelweg op een parkeerplek. Je mag er niet slapen in je auto. Dat is ook het geval in Tsjechië, wat natuurlijk zonde is. Je hebt er enorm mooie natuurgebieden, waar een nachtje blijven slapen enorm aantrekkelijk kan zijn. Toch is het er ook verboden om te slapen in je auto. Rijd dan door naar buurland Slowakije, waar het weer wel mag. Zo zijn de regels omtrent het slapen in de auto enorm verschillend per land.
Tips voor veilig en comfortabel slapen in je auto
Slapen in je auto kan een handige oplossing zijn tijdens lange reizen wanneer je onderweg bent. Om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt rusten, zijn hier enkele praktische tips:
- Kies een geschikte locatie: zoek naar veilige en legale plekken om te parkeren, zoals aangewezen rustplaatsen of parkeerplaatsen.
- Privacy: gebruik zonneschermen of tintfolie om je autoruiten te bedekken en je privacy te waarborgen.
- Ventilatie: zorg voor voldoende ventilatie in de auto, om zo frisse lucht binnen te laten en condensvorming te voorkomen.
- Veiligheid: berg waardevolle spullen op en vergrendel de deuren. Houd een noodkit en telefoon binnen handbereik in geval van noodgevallen.
- Geluidsdemping: gebruik oordopjes met bijvoorbeeld noisecancelling om geluiden van buitenaf te verminderen en een rustige slaapomgeving te creëren.
Houd er vooral ook rekening mee dat wetgeving en regels met betrekking tot slapen in je auto kunnen verschillen, per gemeente zelfs. Wees hier alert op om eventuele boetes te voorkomen.