Een tussentijdse toets kan een goede voorbereiding zijn op het praktijkexamen voor je rijbewijs. De tussentijdse toets lijkt ook op het rijexamen. Zo duurt de toets even lang en doe je dezelfde dingen. Op deze manier kan je alvast wennen aan de situatie waarin ook het examen zal plaatsvinden. Ook krijg je na afloop van de toets tips van de examinator van het CBR. Wanneer je de toets goed afrondt en dus de bijzondere verrichtingen veilig, goed en vlot uitvoert krijg je vrijstelling voor de bijzondere verrichten op het rijexamen. De tussentijdse toets kost 120 euro. Dit bedrag maak je over aan de rijschool. De rijschool zal daar waarschijnlijk nog extra kosten aan toevoegen voor bijvoorbeeld het gebruik van de auto, aanwezigheid van de instructeur en eventueel nog een les voorafgaand aan de toets.
Voorwaarden tussentijdse toets
Voor het aanvragen van de tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn. Ook moet je voordat je mag deelnemen aan de tussentijdse toets het theorie-examen gehaald hebben. De aanmeldprocedure voor de tussentijdse toets verloopt hetzelfde als de aanvraag voor het rijexamen en gaat dus via de rijschool. Deze zal de toets voor je reserveren bij het CBR.
Dit moet je meenemen naar de tussentijdse toets
Naast dat je de uitnodiging van de tussentijdse toets mee moet nemen. Moet je ook een geldig identiteitsbewijs meenemen naar de toets. Nadat de toets heeft plaatsgevonden reflecteer je op de rit. Daarvoor moet je een formulier meenemen. Dit formulier vul je in voordat de toets plaats vindt. Door dit in te vullen kijk je kritisch naar de ontwikkeling die je hebt als automobilist. Op het formulier staan vragen over onder andere veiligheid, sociaal rijgedrag en doorstroming. Van de punten moet je invullen hoe goed je bent in de vaardigheden, op een schaal van 1 tot 10. De examinator gaat dan samen met jou het formulier bespreken.
Zo werkt de tussentijdse toets auto
De examinator controleert of je alles bij je hebt. Daarna ga je richting de auto. Op het parkeerterrein doe je een ogentest. De examinator vraagt of je het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand wil oplezen. Ook zal de examinator nog enkele vragen stellen over de auto. Deze kunnen gaan over de bandenspanning maar ook kan er worden gevraagd waar je de motorvloeistof kan controleren. Daarna begint de rit, deze duurt ongeveer 35 minuten. Het grootste deel zal de examinator aanwijzingen geven over hoe je zal moeten rijden. Ook zal er een klein deel met behulp van het navigatiesysteem worden gereden. Na afloop zal de examinator met een advies komen. Die zal vertellen hoe het ging en of je vrijstelling krijgt voor de bijzondere verrichtingen.