Of je nu op weg bent naar je werk of op een zomerse roadtrip, het dragen van een zonnebril tijdens het autorijden lijkt misschien een vanzelfsprekende keuze. Maar heb je je ooit afgevraagd welke effecten een zonnebril eigenlijk heeft op je zicht tijdens het rijden? Hoewel het dragen van een zonnebril ongetwijfeld je ogen beschermt tegen fel zonlicht, zijn er ook enkele minder bekende gevolgen die kunnen optreden tijdens het autorijden…

De mogelijke gevaren van het autorijden met een zonnebril

Autorijden met een zonnebril kan gevaarlijk zijn. Ten eerste kan een zonnebril de zichtbaarheid verminderen bij weinig licht, bijvoorbeeld bij het rijden in tunnels of ‘s nachts. Daarnaast kunnen sommige zonnebrillen kleuren vervormen, waardoor verkeerslichten of signalen mogelijk verkeerd worden waargenomen. Dit kan leiden tot onveilige situaties op de weg. Ook kan het dragen van een te donkere zonnebril de waarneming van obstakels of voetgangers belemmeren, vooral bij slecht weer. Bovendien kunnen reflecties van het dashboard of de voorruit verblindend zijn en de zichtbaarheid beperken. Het is daarom belangrijk om een ​​zonnebril te kiezen die geschikt is voor autorijden en die de juiste kleuren en tinten weergeeft voor een goede zichtbaarheid op de weg.

Deze zonnebril is verboden tijdens het autorijden

De meeste zonnebrillen zijn toegestaan achter het stuur. Echter, wanneer deze te donkere glazen heeft, zijn ze verboden. Ze belemmeren je zicht dan teveel en zijn dan ook onverantwoord om mee te gaan autorijden. Deze zonnebrillen vallen in de zogenoemde ‘categorie 4’. Zonnebrillen die in deze categorie vallen zijn vooral bedoeld voor extreme bescherming tegen de zon. Bijvoorbeeld in hooggebergten waar je deze zonnebrillen handig kunt gebruiken. Categorie 4 zonnebrillen zijn zodoende dus verboden tijdens het autorijden omdat deze het licht teveel absorberen, wat de veiligheid in gevaar brengt.

In deze landen is het verplicht om een zonnebril bij te hebben in de auto

Lange ritten die je bijvoorbeeld maakt op weg naar vakantie kunnen vermoeiend zijn voor je ogen. Daarom hebben sommige landen de regel dat je als brildrager of contactlensdrager een reservebril/zonnebril bij je moet hebben in de auto, voor het geval dat. Dit dient voor de veiligheid van jou als bestuurder en voor andere weggebruikers natuurlijk. Deze regel is onder andere van kracht in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Dit is natuurlijk moeilijk te controleren van buitenaf, dus een boete zal je niet zo snel ervoor krijgen. Wel is het een regel die simpelweg ook wel eens gehandhaafd wordt en je dus wel beboet kan worden ervoor.

Verschillende voordelen van het autorijden met een zonnebril

Autorijden met een geschikte zonnebril kan verschillende voordelen hebben. Een zonnebril kan bijvoorbeeld bescherming bieden tegen verblinding door fel zonlicht, waardoor je als bestuurder comfortabeler kan rijden en minder vermoeid raakt. Ook kan een zonnebril de ogen beschermen tegen schadelijke UV-straling, die anders schade aan de ogen kan veroorzaken. Bovendien kunnen sommige zonnebrillen de kleuren van de omgeving versterken en de contrasten verbeteren, waardoor het als bestuurder gemakkelijker wordt om obstakels en verkeersborden op te merken. Dit kan vooral handig zijn tijdens het rijden in de bergen of in gebieden met veel reflecties van sneeuw of water.

Comments are closed.