De aankoop van een of meerdere bedrijfsauto’s is over het algemeen een beslissing die je als manager weloverwogen neemt. Het gaat tenslotte om veel geld voor de onderneming. De hoge aanschafprijs kan de reden zijn dat je een of meerdere auto’s in het buitenland koopt. Daar zijn auto’s vaak goedkoper, zeker als je op zoek bent naar een bijzondere uitvoering. Vergeet daarom niet dat er bij het importeren wel nog BPM berekenen moet plaatsvinden. Maak gebruik van een checklist om dit zo voordelig mogelijk te doen.
Waarom is BPM berekenen noodzakelijk?
Met het BPM berekenen doe je eigenlijk niets anders dan het bedrag bepalen dat je aan belasting moet betalen voor het invoeren van nieuwe auto’s. BPM is de afkorting voor belasting personenauto’s en motorrijtuigen. De Nederlandse overheid heeft richtlijnen om de hoogte van de BPM te berekenen. Dit gebeurt aan de hand van een afschrijvingstabel waarin vaste bedragen zijn opgenomen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de individuele kenmerken van de auto zelf. Zoals bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers en de vraag of er in het verleden schade aan de auto is geweest. Terwijl dit soort zaken natuurlijk wel bepalend zijn voor de uiteindelijke vaststelling van de werkelijke waarde van de auto. Het kan dus zijn dat het BPM berekenen op basis van te hoge uitgangspunten plaatsvindt. En dat zou betekenen dat het bedrijf teveel betaalt aan BPM.
Hoe krijg je een realistische BPM berekening bij het importeren van je auto
Gelukkig is er een mogelijkheid om bij het BPM berekenen wel rekening te houden met de eigenschappen van je nieuwe auto. Deze manier is door de Nederlandse douane erkend en wordt dus ook geaccepteerd als je het kenteken gaat aanvragen. Om tot het BPM bedrag te komen, vul je eenvoudig een checklist in. Hier geef je alle bijzonderheden van de auto op. De berekening kan voor personenauto’s, campers en motoren. In alle gevallen geef je het merk en bouwjaar van het voertuig op, alsmede de brandstof. Vervolgens kies je het juiste type en uitvoering. Op basis van deze informatie wordt de prijs vastgesteld, alsmede de CO2 uitstoot. Je krijgt vervolgens een opgave van het bedrag dat op jouw auto van toepassing is. Zo weet je waar je aan toe bent als je de Nederlandse kentekens gaat aanvragen.
Welke factoren bepalen de uitkomt van de checklist?
De berekening met de checklist is gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als de tabel van de Nederlandse overheid. Namelijk merk, type en het bouwjaar van het voertuig. De cijfers zijn alleen dynamischer. Dat komt doordat er niet alleen gekeken wordt naar de vaste percentages waardevermindering van een tweedehandsauto. Er wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen uit de markt. De auto-industrie, verzekeringsmaatschappijen en leasemaatschappijen leveren informatie aan over de werkelijke waardeontwikkelingen van tweedehands auto’s. Bijvoorbeeld over de waardevermindering nadat er door een vertegenwoordiger in twee jaar tijd heel veel kilometers zijn gereden. Of wat de waarde van een type auto is als deze verkocht wordt na het herstel van aanrijdingschade. Door al deze gegevens te combineren, krijg je een marktconforme waarde die vaak een positieve invloed heeft bij het BPM berekenen.
Zo ben je niet alleen goedkoper uit doordat je in het buitenland een lagere prijs voor de nieuwe auto’s betaalt. Je profiteert ook van een realistisch BPM-bedrag hetgeen.