Pijn in de rug als gevolg van een Hernia kan erg vervelend zijn. Ook in de auto kan een Hernia ook zeker een belemmering vormen. Daarom wordt in dit artikel besproken of het mogelijk of toegestaan is om met een hernia auto te rijden…
Mag ik met een Hernia auto rijden?
Voordat je met een Hernia in de auto stapt, is het verstandig om met jouw arts te overleggen of het überhaupt wel handig is om met de Hernia te gaan rijden. Aan de hand van het gesprek kan dan ook bepaald worden of er een gezondheidsverklaring moet worden ingevuld. Zo kan het rijden met een Hernia erg gevaarlijk zijn. Als gevolg van de Hernia kan je namelijk mogelijk minder goed bewegen of meer moeite hebben om jezelf te concentreren. Ook kan de bestuurdersstoel mogelijk niet prettig zitten met een Hernia. Hier kan je overigens wel wat aan doen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kussentje of een speciale lumbale steun.
Wat is een Hernia?
Bij een Hernia heb je last van een uitstulpsel van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Meestal komt een Hernia in de rug voor. Al zijn er ook jaarlijks genoeg gevallen bekend, waarbij de Hernia in de nek plaats vind. Een Hernia komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar en is vaak het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Bij een Hernia kunnen verschillende klachten komen kijken, zoals zenuwpijn in het been, een doof gevoel in de bil, voet of het been, tintelingen in het been en/of de voet, pijn in de onderrug of bijvoorbeeld de uitval van spieren in het been. Verder kan de pijn erger worden bij het persen, hoesten of niezen. Deze pijn kan overigens in verschillende gradaties voorkomen, van licht tot heftige pijn.
Zijn er behandelmogelijkheden voor een Hernia?
Bij veruit de meeste patiënten verdwijnen de klachten die bij een Hernia horen na een paar maanden vanzelf. Daarom zal de arts in de meeste gevallen als eerste fysiotherapie en pijnstillers voorschrijven. Toch kan het ook zijn dat je langer last hebt van een Hernia of bijvoorbeeld last hebt van het zogenaamde Cauda-syndroom. In dit laatste geval heb je naast jouw Herniaklachten ook nog eens last van blaas-, en darmontlediging-problemen. Voor beide ziektebeelden is het dan toch noodzakelijk om te opereren. Zo zou er met behulp van een operatie de uitstulping van de tussenwervelschijf kunnen worden verwijderd. Op deze manier krijgt de beknelde zenuw weer voldoende ruimte, waardoor pijn en klachten verminderen.
Naast dat een operatie de klachten van een Hernia kan aanpakken, zijn er ook nog een aantal andere behandelmethode mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn Kinesitherapie, Chiropractie en Epidurale infiltratie. Zo richt Kinesitherapie zich op allerlei intensieve oefeningen die de klachten van een Hernia kunnen helpen verdwijnen, wordt er bij chiropractie diverse druktechnieken toegepast om de bewegelijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen en kan je met behulp van epidurale infiltratie een medicijn tussen de wervels ingespoten krijgen . Als gevolg van de injectie kunnen dan de klachten die bij de Hernia horen op den duur komen te verdwijnen.