Voor 2000 konden alleen dealers een boordcomputer van een auto uitlezen en resetten. Vandaag de dag is dat niet langer het geval, OBD, oftewel On-Board Diagnostics helpt hier namelijk bij. Je hebt op dit vlak twee soorten: OBD1 en OBD2. OBD1 wordt ingezet voor het checken van de emissiecontrole. Daarnaast wordt OBD2 juist gebruikt om de werking van diverse motorsensoren te controleren. Naast het uitlezen van de motorstoringen kunnen ze ook verwijderd worden. Hieronder lees je meer over wat je precies kunt met OBD2.

Wat kan een OBD2 systeem lezen?

Er zijn bepaalde sensoren in een motor die altijd getest worden, bij anderen wordt dit juist maar in specifieke gevallen gedaan. In de eerste groep zitten onder meer het brandstofsysteem, de ontsteking en het toerental. Het OBD2 systeem checkt deze onderdelen continu als de motor draait. Daarnaast wordt ook de katalysator, het injectiesysteem, het EGR systeem, (het verwarmingselement van) de labdasonde en het aircosysteem getest. Dit wordt echter niet altijd gedaan, maar juist als je de auto naar een monteur hebt gebracht voor een grote beurt. Ook als je gaat chiptunen worden deze componenten uitgelezen.

Wat heb je voor OBD2 nodig?

Om je motorstoring uit te kunnen lezen heb je een data link connector nodig. Dit is de kabel die je in het OBD uitleesapparaat plaatst, al is het ook mogelijk om de OBD via je laptop uit te lezen. Wel heb je dan een OBD2 USB scantool nodig. De producten van OBDLink kunnen hiervoor gebruikt worden.

Hoe werkt het uitlezen van de motorstoring met OBD2?

Nadat je alle benodigdheden hebt gekocht, moet je de stekker in de OBD aansluiting van je auto plaatsen. Hiervoor heb je dus een Diagnose Link Connector nodig. Nadat je dit gedaan hebt, heb je direct verbinding met het managementsysteem van de motor van je auto. Vaak kun je trouwens de aansluiting vinden onder het stuur, al kan het ook geplaatst zijn in de buurt van het knopje waarmee je de kofferbak ontgrendelt. Kun je de OBD aansluiting niet vinden? Pak dan de gebruikshandleiding erbij.

Nadat een OBD2 aangesloten is, controleert het of alle sensoren goed werken. Vervolgens kun je de codes uitlezen. Het is hierbij verstandig om de gebruikshandleiding van de OBD2 reader te raadplegen. Er zijn namelijk verscheidene foutcodes die uit het uitlezen kunnen ontstaan en je moet natuurlijk weten wat ze precies betekenen. Eventueel kun je dit ook online opzoeken.

Comments are closed.