Als Nederlander is het heel goed mogelijk dat je ooit in een Duitse auto wilt of gaat rijden. Of het nu gaat om een vakantie in Duitsland, het uitproberen van een nieuwe auto of simpelweg om de ervaring van het rijden in een Duitse auto, het is begrijpelijk dat je je afvraagt of dit toegestaan is. Maar mag je als Nederlander zomaar in een Duitse auto rijden? Er zijn een aantal dingen die je absoluut moet weten…
Belangrijke voorwaarden voor het rijden in een Duitse auto
Als Nederlander kun je zonder problemen in een Duitse auto rijden, maar er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst moet je in het bezit zijn van een geldig (Nederlands) rijbewijs. Dit rijbewijs is in principe geldig in alle landen van de Europese Unie, dus ook in Duitsland. Verder moet de auto verzekerd zijn en moet je in het bezit zijn van een groene kaart. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat de auto verzekerd is. Tot slot is het belangrijk om te weten dat je in Duitsland niet zomaar mag bellen achter het stuur en dat er op de snelwegen vaak geen maximumsnelheid geldt. Auto’s vliegen je er vaak om de oren. Houd hier vooral rekening mee als je (in Duitsland) in een Duitse auto rijdt.
Hoelang mag je met een Duits kenteken in Nederland rijden?
Als je als inwoner van Duitsland tijdelijk in Nederland verblijft, kun je maximaal zes maanden met een Duits kenteken in Nederland rijden. Na deze periode moet je je voertuig in Nederland registreren en voorzien van een Nederlands kenteken. Als je als Nederlander een voertuig met een Duits kenteken bezit, mag je hier in Nederland alleen tijdelijk mee rijden. Dit is maximaal 14 dagen per jaar. Als je langer dan 14 dagen per jaar met een buitenlands kenteken in Nederland rijdt, ben je namelijk verplicht om het voertuig in Nederland te laten registreren en een Nederlands kenteken aan te vragen. Let op: deze regels gelden alleen voor particuliere voertuigen. Voor zakelijke voertuigen en vrachtwagens gelden andere regels.
Belasting en verzekering bij het rijden in een Duitse auto als Nederlander
Als Nederlander mag je met een Duitse auto in Nederland rijden, maar dan moet je wel aan bepaalde belasting- en verzekeringsvoorwaarden voldoen. Zo moet je motorrijtuigenbelasting betalen in Nederland, ook al is de auto geregistreerd in Duitsland. Dit geldt ook voor het betalen van de wegenbelasting. Verder moet je een verzekering hebben die geldig is in Nederland, zoals een Nederlandse of Europese verzekering. Let wel op dat de verzekeringsvoorwaarden per land kunnen verschillen en dat de dekking in sommige gevallen minder uitgebreid kan zijn dan bij een Nederlandse verzekeraar. Als je van plan bent om een Duitse auto te importeren, is het verstandig om je goed te laten informeren over de regels en procedures omtrent belasting en verzekering.