Het aantal verkeersregels is bijna niet te tellen. Het zijn er zo veel dat je af en toe niet meer weet wat nou wel en niet mag. Vooral over rijden met gezondheidsbeperkingen is veel onduidelijkheid. Want wanneer ben je ‘rijgeschikt’ volgens de wet en hoe zit dat met breuken en een frozen shoulder?

Mag ik autorijden met een gebroken elleboog of pols in het gips?

Er is geen wet die autorijden met gips verbiedt. Hiervoor geldt: bij twijfel niet doen! Belangrijk is om rekening te houden met verzekeraars, die kunnen in geval van schade namelijk de uitbetaling weigeren. Met een gebroken elleboog of gebroken pols in het gips zou je dus auto kunnen rijden. Gips bij een gebroken elleboog moet ongeveer 5 tot 6 weken blijven zitten. Bij een twijgbreuk van de pols kan het gips er al na 1 tot 2 weken af. Bij een zwaardere polsbreuk duurt dit meestal 4 weken. Houd er wel rekening mee dat je arm na het dragen van gips verzwakt is. 

Wil je weten of je auto mag rijden op slippers? Lees: Dit moet je weten als je met de auto op vakantie gaat

Mag ik autorijden met een frozen shoulder?

Net zoals bij het rijden met gips ben je zelf verantwoordelijk voor het autorijden met een frozen shoulder. Je mag dan weer autorijden wanneer je zelf voelt dat je beide armen weer gemakkelijk kan bewegen. Dat kan als je je arm boven je schouderniveau kan bewegen. 

Bij de meeste gezondheidsbeperkingen gelden geen duidelijke regels en hangt het dus van de situatie af. Als er een arts betrokken is, is het handig om het met de arts te bespreken. Het is vooral belangrijk om zelf de verantwoordelijkheid te nemen en kritisch naar je situatie te kijken.

Comments are closed.