BPPD is een evenwichtsstoornis die gepaard gaat met duizeligheidsaanvallen. Door deze duizeligheidsaanvallen kan het moeilijk zijn om alledaagse dingen te doen. Autorijden kan met BPPD bijvoorbeeld lastig zijn…
Mag je auto rijden met BPPD?
Autorijden met BPPD kan erg gevaarlijk zijn. Door onverwachte duizeligheid kan je in riskante situaties terecht komen in het verkeer. Bovendien heb je door deze duizeligheid minder controle over jezelf en is het hierdoor moeilijker om goed de auto te besturen. Verder is het belangrijk om bij BPPD een gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR zal dan jouw rijgeschiktheid testen. Als je al een rijbewijs hebt, maar pas later de evenwichtsstoornis BPPD ontwikkelt, is het overigens niet wettelijk verplicht om dit te melden bij het CBR. Toch is het in deze situatie verstandig om het door de CBR te laten onderzoeken. Zo kan het bijvoorbeeld wel moeilijker worden om jezelf te verdedigen in een strafrechtelijk onderzoek, als je door toedoen van BPPD een aanrijding veroorzaakt…
Wat is de evenwichtsstoornis BPPD?
BPPD staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid. Mensen met BPPD worden duizelig als zij hun hoofd opeens bewegen. Er kunnen genoeg situaties voordoen, waarin je last kunt krijgen van de stoornis. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van duizeligheid als je omdraait in bed, voorover buigt of wanneer je omhoog kijkt. De duizeligheidsaanvallen die gepaard gaan bij deze stoornis worden ook wel positie-duizeligheid genoemd. Deze duizeligheid kan enkele seconden tot minuten duren en en ontstaat in het evenwichtsorgaan. Dit orgaan voorziet je hersenen van belangrijke informatie voor het behouden van het evenwicht. In dit gebied zouden bij BPPD klachten ontstaan, doordat bepaalde kristallen op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan neerslaan. Deze kristallen zouden hier eigenlijk helemaal niet thuis horen. Het is onduidelijk wat precies de oorzaak is van de aanwezigheid van de kristallen. Mogelijk zouden deze kristallen kunnen ontstaan door een infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust. De stoornis kan voor erg vervelende klachten zorgen maar wordt in beginsel als ongevaarlijk beschouwd. Ongeveer 2 op de 100 mensen zou last hebben van BPPD. Dit zijn dan voornamelijk ouderen.
Welke behandelmethodes zijn er voor BPPD?
In de meeste gevallen is een behandeling voor BPPD niet nodig. De positie-duizeligheidsaanvallen gaan meestal namelijk na ongeveer 4 weken vanzelf over. Wel kan de huisarts of fysiotherapeut bepaalde oefeningen met jou doornemen die de klachten van BPPD kunnen helpen verminderen. Het gaat hierbij om de zogenaamde Epley-beweging. Bij deze beweging kan je de BPPD kristallen in je evenwichtsorgaan verplaatsen, waardoor deze naar een minder gevoelig gedeelte gaan van het evenwichtsorgaan. Deze oefeningen worden door de arts op de behandelkamer van de poli gedaan en duurt ongeveer 15 minuten. Tot slot kan het toch nodig zijn om de huisarts of huisartsenpost op te bellen, als je je opeens duizelig bent en je hebt 1 of meer van de volgende klachten: opeens dubbelzien, opeens moeilijk praten of slikken, opeens moeilijk lopen, opeens minder kunnen horen, opeens erge hoofdpijn of nekpijn, als je gevallen bent, als je flauwgevallen bent, hoofdpijn hebt of mogelijk een te lage bloedsuiker hebt met suikerziekte.