Het aantal verkeersregels is bijna niet te tellen. Het zijn er zo veel dat je af en toe niet meer weet wat nou wel en niet mag. Vooral over rijden met gezondheidsbeperkingen is veel onduidelijkheid. Want wanneer ben je ‘rijgeschikt’ volgens de wet en hoe zit dat na een bevalling of een keizersnede?
Mag ik autorijden na een keizersnede?
Er is geen wetgeving voor autorijden na narcose of een operatie. Artsen raden wel af om de eerste 2 weken na een keizersnede auto te rijden. Ook na die tijd is het aan te raden om alleen te rijden als je alert bent en geen pijn meer hebt. Na een keizersnede kan je natuurlijk verzwakt, vermoeid en minder alert zijn. Dit zijn factoren die invloed hebben op je rijgedrag en kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Soms krijg je medicijnen voorgeschreven na een keizersnede. Medicijnen met een geel label beïnvloeden je rijgedrag en daardoor mag je niet rijden. Bovendien wordt schade dan niet verzekerd.
Mag ik autorijden na een bevalling?
Ook voor het rijden na een bevalling staan er geen wetten vast. Daarentegen mag je natuurlijk geen gevaar veroorzaken op de weg. Autorijden na een bevalling mag dus, maar stap niet achter het stuur als je nog duizelig bent. Je moet alert zijn in de auto en snel op situaties kunnen reageren.
Bij de meeste gezondheidsbeperkingen gelden geen duidelijke regels en hangt het dus van de situatie af. Als er een arts betrokken is, is het handig om het met de arts te bespreken. Het is vooral belangrijk om zelf de verantwoordelijkheid te nemen en kritisch naar je situatie te kijken.