Een herseninfarct of beroerte komt relatief vaak voor in Nederland. Dit leidt vaak tot dodelijke slachtoffers. Gelukkig zijn er ook veel mensen die een herseninfarct of beroerte overleven. Voor hen kan het onduidelijk zijn of zij na een herseninfarct of beroerte nog met de auto op stap mogen gaan…
Kan je na het krijgen van een beroerte nog autorijden?
Na het krijgen van een herseninfarct of TIA mag een mag een patiënt volgens de wet in principe minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Als je veel klachten hebt kan deze periode zelfs oplopen tot 6 maanden. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn om na een beroerte te gaan rijden. Je kunt als autobestuurder als gevolg van een beroerte soms minder goed zien, last krijgen van vermoeidheid of minder goed kunnen bewegen. Dit kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer. Bovendien bestaat er natuurlijk de kans dat de patiënt opnieuw een beroerte krijgt. Verder is het ook goed om naar de bijsluiter van de medicijnen te kijken, die je misschien gekregen hebt voor de beroerte. Deze medicijnen kunnen namelijk mogelijk ook het reactievermogen van autobestuurders in het verkeer beïnvloeden…
Wat is een beroerte of herseninfarct?
Om even alle onduidelijkheden weg te nemen is het eerst belangrijk om te begrijpen dat een beroerte de verzamelnaam is voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Verder is een TIA eigenlijk een kortdurende herseninfarct. Bij een herseninfarct raakt de halsslagader die bloed naar de hersenen pompt verstopt. Hierdoor wordt een gedeelte van de hersenen niet voorzien van voeding en zuurstof. Als gevolg hiervan kan dit hersengedeelte niet meer goed functioneren en kunnen de hersencellen komen af te sterven.
Door bekende risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte en roken kan de wand van deze bloedvaten namelijk langzaam aan beschadigt raken. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 30.000 mensen een beroerte en leven rond de 120.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. In de meeste gevallen (80%), is er sprake van een herseninfarct . Bovendien is een beroerte de vierde doodsoorzaak in Nederland. Ook kan een beroerte er voor zorgen dat mensen invalide raken.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van een beroerte?
Bij een beroerte komen verschillende klachten kijken. Mensen die een beroerte hebben gehad kunnen problemen krijgen met krachtsverlies van de aangezichtsspieren, (gedeeltelijk of volledige) blindheid, moeite met praten, eten en slikken, niet meer kunnen praten, hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en tintelingen.
Welke behandelmogelijkheden zijn er voor een beroerte?
Voordat er een behandelmethode wordt bepaald, zal er eerst een diagnose plaats vinden met behulp van een CT- of MRI-scan. Deze scans kunnen dan het type beroerte achterhalen. In 10 tot 20% van de gevallen, wordt op de CT-scan een bloedpropje zichtbaar, dat er voor zorgt dat een groot bloedvat wordt afgesloten. Als dit het probleem is, zal het bloedpropje in het bloedvat moeten worden verwijderd. Deze behandeling wordt ook wel IAT (intra-arteriële trombectomie) genoemd. Een andere behandeling voor een acute herseninfarct is de trombolyse. Door middel van deze behandeling krijgt de patiënt via een infuus in de arm een bloedverdunnend middel toegediend die het stolsel moet verdunnen.