Naproxen is een middel dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt om de pijn te verzachten of ontstekingen te remmen. Het middel heeft echter ook een aantal bijwerkingen, waardoor je moet uitkijken als je na het innemen van naproxen wil autorijden…
Wat is naproxen voor een middel?
naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller die ook koortsverlagend werkt. Verder behoort het middel tot de pijnstillergroep NSAID’s, net als bijvoorbeeld ibuprofen en diclofenac. Het medicijn wordt o.a veel gebruikt bij gewrichtspijn, ontstekingen van de gewrichten, koliekpijn, hoofdpijn, migraine en bij menstruatieklachten. Na gebruik van naproxen moet je ongeveer 1 uur wachten voordat de pijnklachten verminderen. De pijnstiller kan in verschillende vormen worden gebruikt, zoals omhulde tabletten, maagsapresistente tabletten en zetpillen. Het is hierbij overigens goed mogelijk om zomaar te stoppen met het medicijn. Tot slot is het belangrijk dat er altijd 8 uur tussen de twee dosissen zit.
Mag je met naproxen op auto rijden?
Verder is het in principe veilig om met gebruik van het middel auto te rijden. Toch kan het middel mensen slaperig of duizelig maken. Daarom is het verstandig om jouw situatie met een arts te overleggen. Zodat op basis van dit gesprek bepaald kan worden of het handig is om met het middel te gaan rijden. Overigens kan het wel zo zijn dat je met het ziektebeeld, waarvoor je het naproxen gekregen hebt, geen auto mag rijden. Houdt hier dan ook rekening mee. Daarbij is het dan ook verplicht om dit ziektebeeld te melden bij het CBR in een gezondheidsverklaring.
Waar moet je bij oppassen bij het gebruik van naproxen?
Het is niet verstandig om naproxen met bloedverdunners, plasmiddelen, Bètablokkers, medicijnen tegen depressiviteit, lithium, Methotrexaat, ciclosporine, medicijnen tegen hiv, ibrutinib of andere ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) te gebruiken. De stoffen van naproxen kunnen de werking van deze middelen namelijk beïnvloeden. Overigens kan paracetamol wel naast naproxen gebruikt worden. Als je twijfelt of je bepaalde middelen met naproxen kan combineren is het handig om even contact op te nemen met de huisarts of apotheker. Ook bij zwangerschap kan het gebruik van naproxen zorgen voor risico’s. Neem het middel dan ook niet tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap of als je borstvoeding aan jouw baby wilt geven. De werkzame stoffen van naproxen kunnen namelijk in beide gevallen schade aanrichten aan de baby.
Verder heb je in principe geen recept nodig voor de kleine verpakkingen van naproxen in de sterktes van 220 mg en 275 mg (max. 12 tabletten). Voor grotere doseringen heb je overigens wel een recept nodig. Dit geldt overigens ook voor zetpillen. Tot slot is het niet verstandig om het middel te gebruiken als je slechte nieren hebt, net een maagverkleining hebt gehad of wordt het afgeraden om de pijnstiller te gebruiken in combinatie met alcohol. Door het laatstgenoemde kunnen namelijk maagklachten optreden.
Welke bijwerkingen heeft naproxen?
Enkele bijwerkingen van naproxen zijn maagklachten, maag- of darmzweer, darmklachten, hoofdpijn, slaperigheid, oorsuizen of duizeligheid. Overigens komen deze klachten zelden voor. Als je veel last hebt van deze bijwerkingen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Hij kan kijken of een andere dosering nodig is of dat het misschien beter is om een geheel andere pijnstiller voor te schrijven…