Het is vast herkenbaar: je leent even je auto uit aan een ander, die er even een boodschap mee gaat doen bijvoorbeeld. Of wanneer je lange afstanden rijdt op weg naar vakantie, is de kans groot dat je je auto een stuk uitleent, aan je zoon of dochter bijvoorbeeld, omdat je dat hele stuk niet in je eentje wilt en/of kunt rijden. Zo maak je de rit draaglijker. Maar, mag dat wel? Een ander in je auto laten rijden?
Waar je zeker op moet letten wanneer je je auto uitleent
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het uitlenen van je auto aan iemand anders. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het rijbewijs niet verlopen is en dat de persoon geen beperkingen heeft op zijn rijbewijs. Als tweede de verzekering: zorg ervoor dat de persoon aan wie je de auto uitleent verzekerd is om in jouw auto te rijden. Dit kan betekenen dat je contact moet opnemen met je autoverzekeraar om te controleren of je autoverzekering dekt als iemand anders in jouw auto rijdt. Ook is het van belang dat je van tevoren afspraken maakt over kosten bij eventuele schade. Daarnaast kan schade door een ander invloed hebben op jouw schadevrije jaren. Goed om dit van tevoren dus uit te zoeken en met elkaar af te stemmen.
Wie is er aansprakelijk tijdens het uitlenen van je auto?
Als iemand anders jouw auto leent en er schade mee rijdt, dan hangt het af van de specifieke situatie wie aansprakelijk is voor de schade. In het algemeen geldt dat de persoon die de schade heeft veroorzaakt aansprakelijk is voor de kosten van de reparatie. Als de persoon die jouw auto leent echter niet verzekerd is of niet voldoende verzekerd is, dan kan de verantwoordelijkheid voor de kosten van de reparatie bij jou terechtkomen, als eigenaar van de auto. Daarom is het belangrijk om vooraf te controleren of je autoverzekering de dekking draagt wanneer iemand anders de auto bestuurt. Bespreek ook duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is in het geval van schade en hoe jullie dit dan vervolgens zullen afhandelen
Mag het: je auto uitlenen aan een ander?
Het antwoord is: ja, het is over het algemeen toegestaan om je auto uit te lenen aan iemand anders. Als eigenaar van de auto heb je het recht om te beslissen wie er in jouw auto mag rijden en onder welke voorwaarden. Echter, voordat je jouw auto uitleent, is het belangrijk om te controleren of dit is toegestaan volgens de voorwaarden van je autoverzekering en/of huurcontract (als de auto bijvoorbeeld geleaset wordt). Sommige verzekeringen hebben beperkingen ten aanzien van wie er in de auto mag rijden of waar de auto mag worden gebruikt. Tot slot is het verstandig om, zoals eerder genoemd, vooraf duidelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld de duur van de uitleenperiode, wie verantwoordelijk is voor eventuele schade, wie de kosten voor brandstof en eventuele boetes draagt en wat er moet gebeuren in geval van een ongeval. Dit kan onduidelijkheid en geschillen achteraf voorkomen.