Als gevolg van een netvliesoperatie kan je last krijgen van allerlei klachten. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een auto te besturen. Goed werkende ogen zijn uiteraard noodzakelijk voor het veilig besturen van een auto…
Kan ik na een netvliesoperatie mijn auto gebruiken?
Doordat de netvliesoperatie bepaalde klachten kan veroorzaken in het gezichtsveld, is het pas na 3 maanden toegestaan om de auto te gebruiken. Zo kan het zijn dat je minder goed kan zien na de netvliesoperatie. Bovendien kunnen bepaalde klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid of een verhoogde oogdruk, de autobestuurder erg afleiden. Verder is het ook verstandig om in deze situatie jouw oogarts te raadplegen. Hij kan namelijk met jou meedenken en beslissen wat in deze situatie verstandig is om te doen…
Wat zijn de meest voorkomende oogproblemen?
Bekende oogproblemen zijn bijvoorbeeld een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat. Als het netvlies loskomt van de wand noemen we dit een netvliesloslating. Als gevolg van dit probleem kan je last krijgen van zwarte zwevende vlekjes, lichtflitsen of minder goed zicht. Bij dit probleem zal de oogarts een speciale vloeistof gebruiken om het netvlies op zijn plaats te drukken. Vervolgens zal hij met een laserbehandeling het netvlies aan de onderlaag hechten.
Bij een maculapucker ontstaan er plooien in het netvlies. Hierdoor kan je een minder gezichtsvermogen krijgen, last krijgen van metamorfopsie (het zien van golvende lijnen) of het verschil in beeldgrote niet goed meer kunnen zien. Op den duur kan je zelfs slechtziend worden. Tijdens een operatie zullen de plooien in het netvlies worden verwijderd. Ook wordt het netvlies soms gelaserd.
Tot slot zit er bij een maculagat een klein gaatje in de macula. De macula is het middengedeelte van het netvlies. Door dit probleem kan je gezichtsscherpte afnemen, kan je een wazige vlek zien en kan je last krijgen van beeldvervormingen. Bij een operatie aan het maculagat wordt het meest oppervlakkige laagje van het netvlies rondom het maculagat verwijderd. Ook wordt het oog mogelijk gelaserd.
Kunnen er bijwerkingen optreden als gevolg van een netvliesoperatie?
Dit is zeker mogelijk. Als gevolg van de operatie kan je last krijgen van een nieuwe netvliesloslating, rood en geïrriteerd oog, vervormd beeld, verwijde pupillen, pijnlijk oog, hoofdpijn, misselijkheid of een verhoogde oogdruk. De meeste klachten gaan echter na een tijd vanzelf over. Voor sommige klachten kan het wel nodig zijn om opnieuw te opereren, zoals bij een nieuwe netvliesloslating.
Hoe werkt een netvliesoperatie?
Als er sprake is van glasvochttroebelingen of als het netvlies beschadigd is kan het nodig zijn om dit netvlies te opereren. Dergelijke netvliesoperaties beginnen altijd met een vitrectomie. Dit betekent in principe dat het glasvocht wordt weggehaald. Zo zullen er in totaal drie openingen gemaakt worden in het oog. De oogarts zal hierbij gebruik maken van een microscoop en een speciale lens. Vervolgens zal het glasvocht worden vervangen door lucht, gas of olie. Hierbij zal gas meteen verdwijnen. Dit geldt echter niet voor olie. Dit zal in een volgende operatie verwijderd moeten worden. Nadat de vitrectomie heeft plaatsgevonden kan er dan gekeken worden naar het echte oogprobleem. Hierbij zal een behandeling gekozen worden die bij het oogprobleem past…