Veel landen doen er alles aan om hun uitstoot te verkleinen. Zeker in gebieden waar al veel vervuilende stoffen in de lucht zijn. Daarom voeren landen, of delen van landen een zogeheten milieu sticker in. Dat houdt in dat de auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om een bepaald gebied binnen te mogen. Hier een overzicht van welke landen deze gebieden hebben.
Duitsland
Als je naar Duitsland gaat heb je een milieusticker nodig in bepaalde gebieden. Er zijn in Duitsland zogeheten milieuzones, deze hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Deze gebieden mag je alleen binnen als je een milieusticker hebt. Deze sticker is niet nodig wanneer je enkel op de snelwegen blijft. In stadscentra heb je vaak wel een milieusticker nodig. Deze zones worden aangegeven met borden. Binnen deze zone moeten alle auto’s, campers, bussen en vrachtwagens zo’n sticker hebben, ongeacht de brandstof. Voor motoren is deze sticker niet verplicht. Er zijn drie kleuren stickers, welke kleur je hebt ligt aan de uitstoot van het voertuig. Wanneer je in een milieuzone rijdt maar niet over een sticker beschikt kan je een boete krijgen. Deze sticker kan je vooraf bestellen bij bijvoorbeeld de ANWB. Heb je nog geen milieusticker maar ben je wel in Duitsland? De sticker is ook te verkrijgen bij garages, gemeenten en keuringsstations. De sticker moet van buitenaf gezien linksonder aan de binnenkant van de voorruit worden bevestigd
Frankrijk
Ook in Frankrijk heb je een milieusticker nodig om in bepaalde gebieden te mogen komen. Franse steden en departementen kunnen zelf beslissen wanneer ze een milieuzone invoeren. Dit kan ook tijdelijk zijn wanneer blijkt dat er sprake is van ernstige luchtvervuiling. Onder andere Parijs is een permanente milieuzone. Deze sticker moet je maar eenmalig kopen en moet je aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit plakken. Er zijn zes sticker categorieën. De categorie waarin het voertuig valt wordt bepaald door het type, mate van uitstoot en de leeftijd.
België
In België hebben enkel de steden Brussel, Antwerpen en Gent een milieuzone. Ook wel een lage-emissiezone genoemd. Wanneer je een zone binnenkomt wordt de auto met camera’s geregistreerd. Het kenteken wordt dan vergeleken met een database van de voertuigen die zijn toegelaten. Auto’s met een Nederlands of Belgisch kenteken moeten vooraf niet worden geregistreerd. Auto’s uit andere landen wel. De steden hebben andere eisen aan de auto’s. Ook zijn er soms aanvullende regels voor auto’s, het is dus van belang voor je bezoek aan een van de Belgische steden te kijken naar de eisen.
Italië
Ook in Italië zijn er milieuzones in steden. Dit is vaak vooral in het historische gedeelte van de stad. Het is verschillend per stad of je een milieusticker of milieuvignet nodig hebt. Het is daarom belangrijk om de regels van de stad van bestemming in de gaten te houden.
Denemarken
In Denemarken zijn er in een aantal steden ook milieuzones. Dit is in de steden Aalborg, Aarhus, Kopenhagen, Frederiksberg en Odense. Oudere dieselvoertuigen worden in deze zones niet meer toegelaten. Ze komen wel in aanmerking voor registratie als er later een roetfilter is ingebouwd. De regels worden de komende jaren verder aangescherpt. Voor je bezoek aan Denemarken is het dus handig om te controleren wat de huidige eisen zijn.
Verenigd Koninkrijk
Verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk hebben een milieuzone of zijn van plan deze in te voeren. Deze maatregelen gelden ook voor alle buitenlandse voertuigen. Londen kent milieuzones en verkeersdruktezones om de milieuvervuiling en verkeersdrukte te beperken. Zo moet je op verschillende plaatsen tussen 7 en 22 uur een tol betalen. Met het openbaar vervoer kan daarom handiger zijn. Engeland kent nog meer schoneluchtzones met andere eisen. Kijk dus voor je bezoek aan Engeland wat de eisen zijn. Steden in Schotland zijn van plan milieuzones in te stellen. Glasgow heeft al beperkingen voor lokale bussen maar meer beperkingen zullen volgen.
Hongarije
In Boedapest en enkele andere steden in Hongarije geldt dat bepaalde type voertuigen niet de stad in mogen, dit is enkel het geval wanneer er sprake is van een smogalarm. Deze regel geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Dit alarm wordt meestal twee dagen, maar tenminste één dag van tevoren aangekondigd. Op de dagen dat het geldig is worden deze voertuigen alleen geweerd tussen 6 en 22 uur.
Portugal
In Portugal heeft tot nu toe alleen Lissabon een milieuzone. Deze zone geldt dagelijks alleen tussen 6.30 en 24 uur. Auto’s die niet voldoen aan Euro-4 emissienorm. Dit zijn over het algemeen voertuigen gebouwd na januari 2005.
Spanje
In Madrid en Barcelona is er ook een milieuzone ingesteld. Deze milieuzone is alleen toegankelijk voor voertuigen met een geldige milieusticker. Het is echter niet mogelijk om een Spaanse milieusticker te verkrijgen voor buitenlandse voertuigen. Maar een Deense, Franse, Duitse of Oostenrijkse milieusticker kan ook in Spanje worden gebruikt.
Zweden
In Zeden is een verkeersdrukte belasting ingevoerd in steden zoals Stockholm en Göteborg. Motorvoertuigen, met een uitzondering voor motoren, moeten een taks betalen wanneer ze de binnenstad in- en uitrijden. Deze moet alleen betaald worden tussen 6 en 18.30 uur. Je krijgt automatisch een rekening thuis gestuurd. Bij ter plaatse gehuurde auto’s zit deze taks vaak al inbegrepen in de huurprijs. Als je een auto in een ander land huurt dan meestal niet.
Zwitserland
In Genève is er een tijdelijke milieuzone in de hele stad. De milieuzone is tussen 6 en 22 uur, maar deze is alleen van kracht wanneer er sprake is van ernstige luchtvervuiling. Er zijn vier niveaus, de beperkingen worden strenger naarmate er meer luchtvervuiling is. Als je een auto huurt in Frankrijk of Genève zijn deze vaak al voorzien van een milieusticker. Je kan deze ook online bestelen of ze zijn verkrijgbaar bij servicestations van het kanton.