Een aanrijding is nooit fijn. Maar wat moet je doen in een ander land, waar je misschien ook de taal niet spreekt.
Zorg eerst voor veiligheid
Rijd nooit door nadat het ongeluk is gebeurd, dit is strafbaar. Ook na een lichte aanrijding of enkel parkeerschade. Het is belangrijk dat er niet nog meer schade zal plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om eerst jezelf en alle andere betrokken in veiligheid te brengen. Ook is het belangrijk om de gewonden de eerste zorg te bieden, hierbij moet je jezelf niet in gevaar brengen. De gewonde moet je niet verplaatsen, dit kan ervoor zorgen dat er nog meer wonden ontstaan. Verplaats de auto alleen als die het andere verkeer hindert. Plaats daarna de gevarendriehoek en zet de alarmlichten aan. Dan is het handig om de politie te bellen en eventueel een ambulance. Wanneer de politie een proces-verbaal opmaakt, is het handig om het nummer van het proces-verbaal op te schrijven.
Maak foto’s
Het is belangrijk om bewijs te verzamelen van het ongeluk. Maak daarom foto’s van de situatie en de schade aan de betrokken voertuigen. Het is belangrijk om ook de gegevens van de getuigen goed te noteren. Schrijf de naam, adres en een eventueel kenteken van de getuige op.
Het schadeformulier
Na het ongeluk is het belangrijk om samen het schadeformulier in te vullen. Het schadeformulier is in alle Europese landen hetzelfde. Controleer ook de gegevens van de verzekering aan de hand van de groene kaart. Daarna moeten beide partijen het schadeformulier ondertekenen. Het is belangrijk om alleen te tekenen wanner je het eens bent met het verhaal dat erop staat. Wie er schuld heeft hoeft niet gemeld te worden. Dit wordt later beoordeeld door een expert van de verzekeraar. Ook de omvang van de schade wordt later pas beoordeeld. Daarna moet je alleen nog zelf het ongeval melden bij je eigen autoverzekering, reisverzekering en de alarmcentrale. Terug in Nederland zal de schade verder worden afgehandeld met je verzekeraar of de Nederlandse vertegenwoordiger van de tegenpartij.