Er zijn best veel werkgevers die hun werknemers een auto van de zaak ‘geven’. Een leaseauto is bij veel mensen erg populair, en kan ook veel voordelen hebben. De ene leaseauto, en de ene leaseregeling, is echter de andere niet. Bovendien kunnen ook de manieren waarop je de auto gebruikt per persoon sterk verschillen. Kies je er bijvoorbeeld voor om de auto alleen zakelijk te gebruiken, of rijd je er ook privé in?
Heb je de auto nodig?
Een heel belangrijke vraag die je je bij het aanbod van een leaseauto moet stellen, is of je deze nodig hebt. Soms is het antwoord op deze vraag heel duidelijk. Ben je voor je werk veel onderweg, rijd je het hele land door, dan is het bijzonder prettig om dit in een leaseauto of een auto van de zaak te kunnen doen. Om die reden biedt je werknemer er waarschijnlijk ook eentje aan, en de kans is groot dat deze de kosten, in ieder geval voor de zakelijk gereden kilometers, op zich zal nemen.
In veel gevallen is het echter niet zo dat de auto per se nodig is om het werk te kunnen doen. Vaak is deze gewoon een extraatje, een onderdeel van het beloningspakket. Een manier om eventuele woon-werkverkeer kosten te delen of zelfs helemaal door de werkgever te laten betalen, of om de werknemer extra te belonen door de auto aan te bieden. In dat geval is het wel zinvol om even te kijken of je de auto nodig hebt, en of je er financieel ook echt op vooruit gaat als je hem gaat gebruiken. Vaak is dit wel het geval. Je hebt bijvoorbeeld geen omkijken meer naar de wegenbelasting, verzekeringen en eventuele kosten voor schade en onderhoud. Ook is het bij veel regelingen zo dat de werkgever deels bijdraagt in de kosten voor de auto, of deze zelfs helemaal voor zijn of haar rekening neemt. Zeker wanneer het niet mogelijk is om in plaats van een auto een extra bedrag op het salaris te kiezen, dan is het aanbod accepteren vaak de aantrekkelijkste optie.
Gebruik je de auto alleen zakelijk?
Soms kan het goed en financieel voordelig zijn om de auto alleen te gaan gebruiken om naar je werk en terug te rijden, en voor andere werk gerelateerde zaken. Als je de auto namelijk niet privé gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen aan de Belastingdienst, omdat hij op deze manier niet onder je salaris valt.
Je zal via een goede rittenregistratie echter wel moeten bewijzen dat je de auto echt alleen zakelijk gebruikt, de bewijslast op dit gebied ligt bij jou. Handmatig een FleetGO kilometerregistratie bijhouden mag, maar is wel een tijdrovend klusje. Makkelijker en sneller gaat het als je een systeem op de basis van GPS de klus laat klaren, ook omdat hier direct een overzicht uit komt rollen dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.