In de volksmond wordt weleens gezegd dat Lewis Hamilton voorbij komt vliegen. Dit word dan bijvoorbeeld geroepen als de geliefde Britse F1-coureur met een agressieve inhaalactie weer een tegenstander voorbij weet te gaan of als hij zijn eindsprint inzet om als eerste over de finish te komen. Dit maal leek Lewis Hamilton in ieder geval voor één keer echt te kunnen vliegen…
Lewis Hamilton weer in de media met zijn vliegende raceauto
Om van de ene Grand Prix locatie naar de andere te komen moet Lewis Hamilton veel reizen. Dit doet hij dan vaak met een Private Jet of per auto. Dit geldt overigens ook voor de race auto van de Britse F1-coureur. Deze heeft een flink prijskaartje, waardoor ze niet even voor elke Grand Prix een nieuwe in elkaar kunnen flansen. Om diezelfde reden maakt dus ook de raceauto van Lewis Hamilton veel vlieguren. Deze raceauto wordt dan met een kabel aan een helikopter vast gemaakt en kan op deze manier naar het volgende Grand Prix vervoerd worden. In dit geval ging de bolide naar Barcelona toe, waar de Grand Prix van Spanje zal plaats vinden. Ryanair deelde het grappige voorval op twitter en schreef: ‘Geef ons niet de schuld als er een wiel mist’. Ook Mercedes kon hier wel de humor van inzien en reageerde met ‘ik ben blij dat we een stoel aan het raam hebben’. Waarop Ryanair weer grapte dat het goed is om Max voorbij te zien vliegen. Al met al is de ‘vliegende raceauto’ een grappig fenomeen. Misschien kan het team van Mercedes met deze vliegende bolide wel de Grand Prix van Spanje winnen…
Don’t blame us if a wheel is missing https://t.co/XjQqga5sf0
— Ryanair (@Ryanair) May 31, 2023
Racewagens worden ook per vrachtwagen vervoerd
Naast het feit dat dergelijke raceauto’s met een helikopter worden vervoerd, wordt in meeste gevallen vrachtwagens gebruikt. Dit kan overigens een behoorlijk logistieke uitdaging zijn, omdat de races qua tijd vaak kort op elkaar liggen. In 2018 was er zelfs een situatie, waarin er drie races werden gehouden in drie op elkaar volgende weekenden. Het ging hierbij om de locaties Le Castellet (frankrijk), Spielberg (Oostenrijk), en Silverstone (Engeland). Het grootste probleem lag bij de reis van Oostenrijk naar Engeland. Uiteindelijk hebben ze voor deze reis per vrachtwagen drie verschillende chauffeurs geregeld, die elkaar de gehele rit moesten afwisselen. Door deze strategie hoefden de vrachtwagens alleen maar te stoppen om te tanken…
Hoe snel is de F1-auto van Mercedes eigenlijk?
Dat de bolide van het F1-team van Mercedes een hoge snelheid kan halen staat vast. Lewis Hamilton heeft met de racewagen van Mercedes namelijk niet voor niets 6 keer de wereldtitel gewonnen. Bovendien stond de auto van Mercedes een lange tijd bekend als de snelste auto op het F1-grid. Overigens is het onduidelijk hoe hard de F1-auto van Mercedes precies kan. Wel is het bekend dat dergelijke F1-wagens topsnelheden kunnen halen tussen de 360-370 km/u. Verder staat de hoogste topsnelheid van een Formule 1-bolide, die gemeten is in een officieel Grand Prix-weekend, op naam van Valtteri Bottas. Hij zou met zijn racewagen een snelheid hebben behaald van maar liefst 378 kilometer per uur. Deze snelheid zou hij behaald hebben tijdens een vrije training van de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2016. Tot slot is de topsnelheid van een F1-auto ook afhankelijk van een aantal andere factoren. Zo spelen ook zaken als het circuit, de omstandigheden op de baan, de aerodynamische afstelling en de motorprestaties een belangrijke rol.