Het opgaan van het rijexamen gaat vrijwel altijd gepaard met enige vormen van spanning. Het verschilt echter per persoon hoe mensen met deze spanning omgaan. Toch zijn er ook mensen die  door deze spanning niet meer goed hun rijexamen kunnen verrichten. Daarom bespreken we graag een aantal tips tegen faalangst voor het rijexamen. 

Wat veroorzaakt faalangst in de auto?

Het gaat dan eindelijk gebeuren, je gaat op voor jouw rijexamen. Toch kijk je nog erg op tegen het examen. Je bent namelijk bang om voor dit examen te falen. Hierbij ben je bang om fouten te maken en om andermans verwachtingen niet waar te kunnen maken. Als gevolg van faalangst reageert iedereen anders. De een zal proberen om alle verkeersregels overdreven goed uit zijn hoofd te leren en de ander wil juist helemaal niet met het rijexamen bezig zijn, om op deze manier geen spanning hiervoor op te bouwen. Bovendien kan deze faalangst voor het rijexamen ook meerdere oorzaken hebben. Zo kan het komen door negatieve gedachten, kan het zijn dat je überhaupt al weinig vertrouwen hebt in jouw eigen kunnen, of speelt de prestatiedruk een belangrijke rol. Al met al heeft de faalangst in ieder geval allerlei vervelende symptomen, zoals, hartkloppingen, trillende handen, overmatig zweten, droge mond, rusteloosheid, angstgevoelens en slapeloosheid. Omdat deze symptomen ook een invloed op jouw rijgedrag kunnen hebben tijdens het rijexamen, is het verstandig om iets aan deze faalangst te doen…

Wat kan ik doen tegen de faalangst voor het rijexamen?

Tip 1: Faalangst examen

Allereerst is het verstandig om bij jouw rijleraar duidelijk te maken dat jij last hebt van deze faalangst. Op deze manier kan hij een faalangst rijexamen voor jou aanvragen. In dit geval krijg je een examinator die meer ervaring heeft met mensen met faalangst. Hij is er dan ook op getraind om jou rustig te krijgen in de auto. Bovendien krijg je met het faalangst examen een time-out, om even tot rust te komen.

Tip 2: Bereid jouw rijexamen extra goed voor

Verder is het slim om jouw rijexamen goed voor te bereiden. Bedenk jezelf dus goed hoe een rijexamen verloopt. Dit zorgt al voor veel rust namelijk. Ook is het handig om op de dag van het examen, goed voor jezelf te zorgen. Reserveer dus extra veel tijd voor een goede nachtrust en neem een gezond ontbijt. Hierdoor kom je toch fitter voor de dag. Ook kan je eventueel gebruik maken van voeding die de concentratie verbeteren, zoals blauwe bessen, haver, pure chocolade, bananen en noten. Tot slot kan ook meditatie helpen om de stressvolle dag beter door te komen. Mediteren heeft namelijk een kalmerende functie.

Tip 3: Kleine foutjes zijn toegestaan

Daarnaast is het goed om te realiseren dat je heus wel foutjes mag maken tijdens het examen. Zolang dit maar niet te veel foutjes zijn en deze fouten niet leiden tot een ingreep. Niemand kan het examen namelijk perfect afnemen.. Dit kan dus zeker zorgen voor geruststelling. Tijdens een examen is het dan ook goed om in je hoofd niet te lang stil te blijven staan bij al deze kleine foutjes.

Tip 4: Negeer je angsten

Op momenten tijdens het rijexamen kan het zo zijn dat er allerlei angstige scenario’s door jouw hoofd schieten. Wees er hierbij van bewust dat het slechts om angsten gaat. Deze zitten slechts in jouw hoofd. Door deze angsten dus te negeren wordt het angstgevoel ook vanzelf minder.

Tip 5: Blijf positief

Verder is het goed om jouw aandacht op positieve dingen te richten. Bedenk je tijdens het examen dat je bijvoorbeeld eigenlijk erg goed kan rijden of begin een positief gesprek met jouw examinator. Dan kom je namelijk sneller in een positieve sfeer en voel je jezelf ook een stuk beter…

Comments are closed.