Even niet opletten als je je auto parkeert en je kunt zomaar ergens tegenaan schuren. Het gevolg is een kras in de lak. Die kunnen op allerlei manieren ontstaan. Helemaal vervelend is het als je er zelf niks aan kunt doen. Menigeen is weleens teruggekomen op het parkeerterrein om een flinke kras op de auto te zien. Vaak zonder briefje van de veroorzaker. Nu kun je verschillende dingen doen om de schade te herstellen, waarbij niks doen ook een optie is. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

De lak herstellen

De eerste optie om de krassen op de auto te verwijderen is door de lak te herstellen. Dit gebeurt volgens een stappenplan. Dit begint met het beschermen van de niet te behandelen plekken van de auto. Daarna volgt het afschuren, waarbij de beschadigde oppervlakte verdwijnt. Vervolgens wordt de juiste kleur gekozen en de verf en lak aangebracht. Daarna is het een kwestie van drogen en afwerken en je auto ziet er als herboren uit. Het herstellen van de lak is ideaal bij kleine beschadigingen.

Onderdelen vervangen

Er zijn beschadigingen die zo groot zijn dat het niet meer volstaat om een nieuwe laklaag aan te brengen. In dat geval is het beter om het onderdeel te vervangen. Dit doe je bijvoorbeeld als er iemand in je portier is gereden of als je bumper onherstelbaar beschadigd is. Deze optie is wat prijziger, en hiervoor zul je dan ook eerder je verzekering gaan inschakelen.

Polijsten

Polijsten heeft een dubbele functie. Aan de ene kant is het een manier om kleine krassen te verwijderen. Tegelijkertijd is polijsten een soort onderhoud aan je auto. Er wordt een dun laagje van de lak geschaafd. Daarna wordt de lak weer egaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de lak opnieuw gaat glanzen. Bij diepere krassen werkt polijsten niet. Dan moet er grover geschut worden ingezet. Maar voor kleine beschadigingen is het ideaal. Het advies is om de auto ongeveer eenmaal per jaar te laten polijsten.

Zelf doen

Je kunt een kras ook zelf verwijderen. Dat kan alleen met ondiepe krassen. Dit controleer je door met je vinger de beschadiging nat te maken. Als de kras zichtbaar blijft, is het een diepe kras. Zo niet, dan kun je zelf gaan polijsten. Mocht je dit doen, dan heb je de juiste producten nodig. Maar vergeet niet dat een professionele schadehersteller altijd het beste resultaat behaalt.

Niks doen

Niet de beste optie, maar het is een mogelijkheid om niks aan de kras te doen. Je gaat er niet langzamer of slechter door rijden als er één of meerdere krassen op je auto zitten. En voor de portemonnee scheelt het toch weer als je het zo laat. Is dit een verstandige keuze? Vaak niet, omdat krassen die klein beginnen groter kunnen worden en voor roestschade aan de carrosserie kunnen zorgen. Als dat gebeurt, moet je de schade laten herstellen. En dat is een stuk duurder dan het kleine krasje dat je eerder hebt laten zitten.

Comments are closed.