Alles in Nederland wordt steeds duurder zo ook de verkeersboetes. De stijging is zo hoog dat je je maar beter aan de verkeersregels kan houden. 

In Nederland gaan de verkeersboetes volgend jaar met bijna tien procent omhoog. Wanneer er naar vorig jaar wordt gekeken is dit een stuk meer. Vorig jaar stegen de verkeersboetes namelijk nog maar met twee procent. Laat je auto maar op de oprit staan.

Verkeersboetes worden afgerond naar een rond getal

De verkeersboetes stijgen, net zoals alles, ook mee met de inflatie. Met een stijging van bijna tien procent is dit vijf keer zo hoog als een jaar geleden. Naast dat de verkeersboetes zo flink stijgen, worden de nieuwe prijzen ook nog eens naar boven afgerond. Naast de flinke stijging blijven de negen euro administratie kosten natuurlijk ook van kracht. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigde dat de verkeersboetes inderdaad zo hard stijgen door de hoge inflatie.

Nog meer slecht nieuws voor automobilisten

Naast dat de verkeersboetes flink omhoog gaan, is er ook een trend dat verschillende verzekeraars hun tarieven al aan het verhogen zijn. Deze trend is gelukkig nog niet op de gehele markt, maar verzekeraars zijn er dus wel degelijk mee bezig. Het wordt voor automobilisten steeds duurder om lekker met de auto de weg op te gaan.

In de tweede kamer zijn ze flink aan het discussiëren over de verhoging van de verkeersboetes. Niet iedereen is het er namelijk mee eens dat de verkeersboetes zo flinke verhoging krijgen. Doordat het leven al een flink stuk duurder wordt vinden een aantal politieke partijen het niet nodig om de verkeersboetes ook omhoog te gooien. Ondanks de tegenstand lijkt het er niet op dat de verhoging wordt teruggedraaid. Dit komt doordat het tegenargument is “boetes zijn een gemakkelijk te voorkomen uitgave. Dan moet je je maar beter gedragen in het verkeer”. Voor de wegmisbruikers onder ons, de uitgaves gaan in 2023 dus een flink stuk omhoog.

Overzicht van voorlopige bedragen verkeersboetes 2023

Niemand hoopt natuurlijk op een verkeersboete, maar als je er toch één weet te krijgen dan is hier een overzicht. Wanneer je je kentekenbewijs niet kan laten zien, of het überhaupt niet bij hebt krijg je al €50 euro boete. Dit is gelukkig nog te overzien, maar voor zo’n kleine overtreding als vergeten kost je toch al €50 euro. Wanneer je rijdt met een (korter dan één jaar) verlopen rijbewijs kost het je in 2023 €110 euro. Dit was in 2022 nog €100 euro. Naast de verkeersboete komt er bij elke boete natuurlijk ook nog €9 euro administratie kosten. Dit zijn nog allemaal nog redelijke boetes.

We gaan nu naar de wat hogere boetes. Geen voorrang aan rechts verlenen kost je het al een goede €280 euro. Ook door rood rijden kost de automobilist €280 euro. Maar wat kost je dan het meeste van allemaal? Zoals vele al kunnen raden: met je telefoon in de hand tijdens het rijden. Dit grapje kost je maar liefst €380 euro. Moet je dus echt iemand appen of bellen zet dan je auto langs de kant, want het scheelt je bijna €400 euro. De kroonjuweel van alle boetes is uiteindelijk toch het onverzekerd rijden. Onverzekerd rijden kost je precies €400 euro. Hier breng je jezelf alleen maar mee in de problemen. Wie dus aan het einde van de dag nog geld in zijn portemonnee wilt hebben zitten, moet zich goed aan de regels houden.

Comments are closed.