De ziekte van Parkinson is een erg vervelende ziekte om te hebben.  Door de ziekte hebben veel patiënten problemen met de manier waarop zij bewegen. Dit kan weer nadelige gevolgen hebben met het besturen van de auto. Is het überhaupt toegestaan om met de ziekte van Parkinson achter het stuur te zitten?

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening, waardoor patiënten zich anders gaan bewegen, zich anders gaan voelen of zich anders gaan gedragen. Bij iedere patiënt met de ziekte van Parkinson uit het ziektebeeld zich op een andere manier. Zo heeft de ene patiënt last van bevende handen, terwijl een andere patiënt misschien weer last heeft van stijfheid of weinig emoties op zijn gezicht kan laten zien. De ziekte komt zowel bij mannen, vrouwen, jong als oud voor. Naar schatting worden ongeveer 13.500 tot 35.000 personen in Nederland per jaar getroffen door de ziekte.

Wat gaat er mis bij de ziekte?

De ziekte van Parkinson is gecorreleerd aan een afbraakproces van een bepaald gebied in de hersenen. Dit gebied zou o.a verantwoordelijk zijn voor het soepel verlopen van bewegingen. Als gevolg van de ziekte zouden er in dit gebied allerlei zenuwcellen komen te verdwijnen. Hierdoor zou er te weinig dopamine worden aangemaakt, dat weer nodig is om spieren in beweging te zetten. Er is weinig bekend over de mogelijke oorzaken van de ziekte. Soms lijken bepaalde klachten van de ziekte van buitenaf te komen en zouden bepaalde medicijnen de werking van dopamine in de hersenen kunnen verstoren.

Mag ik met de ziekte van Parkinson autorijden?

Voordat een patiënt met de ziekte van Parkinson de weg op kan, zal hij eerst een gezondheidsverklaring moeten afleggen bij het CBR. Bij deze verklaring zal er een medische keuring plaatsvinden, waarin de rijgeschiktheid van de persoon in kwestie zal worden beoordeeld. Dit zal onder andere gedaan worden met behulp van een rijtest. Als blijkt dat iemand ondanks zijn ziekte toch in staat is om adequaat te functioneren in het verkeer, wordt diegene alsnog rijbevoegd verklaard. Dit is echter niet altijd het geval.

Door de ziekte van Parkinson ervaren patiënten namelijk soms bepaalde problemen bij hun deelname in het verkeer. Zo zouden bepaalde motorische symptomen van de ziekte, zoals stijfheid of trillen, het de patiënten moeilijk kunnen maken om bepaalde bewegingen uit te voeren in de auto. Denk bij deze bewegingen bijvoorbeeld aan het gas geven, schakelen of remmen. Ook kan de ziekte van Parkinson voor andere niet-motorische problemen zorgen. Iemand met de ziekte van Parkinson kan bijvoorbeeld moeite hebben om op het juiste moment snel te denken, het lastig vinden om bepaalde handelingen tegelijkertijd uit te voeren of moeite hebben met het inschatten van risico’s. Hierdoor is het voor deze mensen soms moeilijk om complexe situaties in het verkeer te overzien en hierop gepast te handelen…

Hoe gaat het ziekteverloop?

De ziekte van Parkinson staat bekend als een progressieve aandoening, wat betekent dat de klachten in de loop der tijd toenemen en uitbreiden. De ziekte van Parkinson lijkt overigens geen invloed te hebben op de levensverwachting. Met de ziekte van Parkinson zou je namelijk in principe net zo oud kunnen worden als iemand zonder de ziekte.

Comments are closed.