Wat is een Tesla Model Y?

De Tesla Model Y is een baanbrekende elektrische SUV die de toekomst van de auto-industrie belichaamt. Met een indrukwekkende actieradius van 455 kilometer stelt deze auto bestuurders in staat om lange afstanden af te leggen zonder zich zorgen te maken over opladen.

Maar het is niet alleen het bereik dat indruk maakt; de Model Y is ook snel en krachtig. Hij kan accelereren van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 6,9 seconden, terwijl de maximale snelheid varieert tussen 217 en 250 kilometer per uur, afhankelijk van de gekozen configuratie. Veiligheid staat voorop in de Tesla Model Y, met geavanceerde systemen die de bestuurder ondersteunen.

De dodehoekassistentie waarschuwt voor voertuigen in de blinde vlek, terwijl de verkeersbordenherkenning informatie weergeeft over snelheidslimieten en andere verkeersborden. Het ‘standaard Autopilot’-systeem biedt adaptive cruise control en stuurassistentie, waardoor de auto semi-autonoom kan rijden en de bestuurder kan ontlasten tijdens lange ritten.

Tesla Model Y

Tesla Model Y geschiedenis

De geschiedenis van de Tesla Model Y begon met de officiële aankondiging op 14 maart 2019. Tijdens een evenement in Californië onthulde Elon Musk, de CEO van Tesla, de plannen voor de Model Y, die bedoeld was om in te spelen op de groeiende vraag naar compacte elektrische SUV’s. Musk beschreef de Model Y als een “compacte SUV die meer dan 300 mijl (ongeveer 482 kilometer) kan rijden op een enkele lading” en die de veelgeprezen technologie van de Model 3 zou delen. 

De productie van de Model Y begon eerder dan oorspronkelijk aangekondigd. In januari 2020 rolden de eerste Model Y’s van de productielijn in de Tesla Gigafactory in Fremont, Californië. De vroege leveringen aan klanten begonnen al in maart 2020, wat aangaf dat Tesla snel aan de productiecapaciteit voldeed. 

In de daaropvolgende jaren heeft Tesla de productie en beschikbaarheid van de Model Y uitgebreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa en China, met de opening van Gigafactories in Shanghai en Berlijn. De Model Y is verkrijgbaar in verschillende configuraties, waaronder verschillende batterijopties, aandrijflijnen en prestatiepakketten.

De Tesla Model Y heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van Tesla’s marktaandeel en de bevordering van elektrische mobiliteit wereldwijd, en het blijft een belangrijk model in het Tesla-assortiment, aangezien het inspeelt op de toenemende vraag naar elektrische SUV’s.

Wat is de prijs van een Tesla Model Y?

De Tesla Model Y begint bij een prijs van € 46.990, maar deze basisprijs kan variëren afhankelijk van de gekozen configuratie en prestatieverbeteringen. Als je op zoek bent naar een nog indrukwekkendere rijervaring, dan zijn er twee andere varianten beschikbaar: de Tesla Model Y Long Range en de Tesla Model Y Performance. Voor de Long Range- of de Performance-uitvoering kun je al snel zo’n € 7.000 extra verwachten bovenop de basisprijs. 

De Tesla Model Y Long Range biedt een grotere actieradius en verbeterde prestaties ten opzichte van het instapmodel, wat resulteert in een prijs die begint bij ongeveer € 53.990. Als snelheid en sportiviteit meer je ding zijn, dan is de Tesla Model Y Performance weer een aantrekkelijke optie.

Welke banden heeft de Tesla Model Y?

De Tesla Model Y wordt standaard geleverd met 21-inch banden. Deze banden zijn speciaal ontworpen met versterkte zijwanden voor een hogere belastingsindex, wat de duurzaamheid en stabiliteit van de auto verbetert. Bovendien zijn deze banden voorzien van een beschermende versterking rond de velgrand, wat extra bescherming biedt tegen beschadigingen bij stoepranden of andere obstakels. 

Een opvallende eigenschap van deze banden is het geïntegreerde noise cancelling systeem. Dit geavanceerde technologische kenmerk minimaliseert geluid en trillingen tijdens het rijden, waardoor het interieur van de Tesla Model Y een rustige en comfortabele omgeving blijft, zelfs op hogere snelheden. De combinatie van deze eigenschappen zorgt voor een verbeterde rijervaring en een verhoogd niveau van comfort en veiligheid in de Tesla Model Y, wat bijdraagt aan het positieve imago van deze geavanceerde elektrische SUV.

Welke banden Tesla Model Y

Welke laadpaal heb je nodig voor de Tesla Model Y?

Voor het opladen van de Tesla Model Y wordt gebruikgemaakt van een Type 2 mobiele lader. Het is echter belangrijk op te merken dat het opladen thuis over het algemeen iets langzamer verloopt. In de meeste gevallen kan een dergelijke lader een laadsnelheid van ongeveer 2,3 tot 3,7 kW (met 10 of 16A) bieden. Bij openbare laadstations en Tesla Superchargers kan de Tesla Model Y aanzienlijk sneller worden opgeladen, met laadsnelheden tot 250 kW, waardoor je de batterij in korte tijd kunt opladen voor lange reizen. Het is dus handig om zowel thuis als onderweg toegang te hebben tot diverse oplaadmogelijkheden.