Wat is een Toyota Aygo?

De Toyota Aygo is een compacte stadsauto die bekend staat om zijn wendbaarheid en brandstofefficiëntie. Met een lengte van 3,7 meter, een breedte van 1,74 meter en een hoogte van 1,53 meter biedt de Aygo verrassend veel ruimte voor een compacte auto. 

Hij biedt plaats aan vijf personen en heeft een leeggewicht van ongeveer 815 kg.Onder de motorkap vind je een 998 cc benzinemotor met een vermogen van 53 kW. Hoewel de Aygo niet de snelste auto op de weg is, heeft hij een respectabele acceleratietijd van ongeveer 13 seconden voor de sprint van 0-100 km/u. 

De topsnelheid van de Aygo ligt rond de 160 km/u, wat meer dan voldoende is voor stadsverkeer en snelwegcruisen. Deze kleine Toyota heeft een wielbasis van 2,34 meter, wat bijdraagt aan zijn behendige rijgedrag. Met zijn compacte formaat en lichte gewicht is de Aygo perfect geschikt voor stadsmanoeuvres en het vinden van parkeerplaatsen in drukke stadscentra.

Wat is een Toyota Aygo

Toyota Aygo geschiedenis

De geschiedenis van de Toyota Aygo begint in 2005, toen dit compacte stadsautootje voor het eerst werd geïntroduceerd als onderdeel van een samenwerkingsverband tussen Toyota, Peugeot en Citroën. De auto werd ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar kleine, zuinige auto’s die ideaal waren voor stadsvervoer. Vanaf het begin was de Aygo een succesverhaal. 

Het kleine formaat, de wendbaarheid en het efficiënte brandstofverbruik maakten het een populaire keuze voor stadsbewoners en mensen die op zoek waren naar een betrouwbare, zuinige auto. De Aygo werd al snel een herkenbaar gezicht op Europese wegen, met zijn kenmerkende X-vormige frontgrille en compacte ontwerp. Gedurende de jaren heeft de Toyota Aygo verschillende updates en facelifts ondergaan om te blijven voldoen aan de veranderende eisen van de markt en de strengere emissienormen. 

De auto behield zijn reputatie als een betrouwbare, kosteneffectieve keuze voor stadsvervoer, en zijn populariteit bleef groeien. In 2014 werd de tweede generatie van de Aygo geïntroduceerd, met een frisser ontwerp en verbeterde technologieën. Deze nieuwe versie behield de kenmerkende eigenschappen van de Aygo, zoals zijn compacte formaat en zuinige motoren, maar bood ook meer personalisatiemogelijkheden voor klanten. 

Al met al heeft de Toyota Aygo een lange geschiedenis van succes en blijft hij een belangrijk onderdeel van het Toyota-gamma, waarbij hij voldoet aan de behoeften van stadsrijders over de hele wereld.

Hoe duur is de Toyota Aygo?

Een Toyota Aygo is verkrijgbaar vanaf een startprijs van € 17.815. Deze aantrekkelijke instapprijs maakt de Aygo een betaalbare optie voor diegenen die op zoek zijn naar een compacte en zuinige stadsauto. Maar voor degenen die op zoek zijn naar extra luxe en opties, biedt Toyota ook de Aygo Limited met CV aan, de duurste variant van het model, met een prijskaartje van € 25.290. 

De Toyota Aygo Limited met CV is uitgerust met een reeks extra functies en technologieën die het rijden comfortabeler en plezieriger maken. Dit omvat vaak geavanceerde infotainmentsystemen, verbeterde interieurafwerking en stijlvolle exterieuropties. Hoewel het prijsverschil tussen de instapversie en de Limited met CV aanzienlijk is, biedt deze topvariant een hoogwaardige rijervaring voor degenen die bereid zijn om te investeren in extra luxe en comfort.

Prijs Toyota Aygo

Welke koplampen heeft de Toyota Aygo?

De Toyota Aygo is meestal uitgerust met halogeenkoplampen, en de meest voorkomende lampen die in deze koplampen worden gebruikt, zijn de H4 en H7 lampen. Deze halogeenkoplampen bieden goede verlichting en zijn kosteneffectief in vergelijking met andere soorten koplampen, wat ze populair maakt in veel auto’s, waaronder de Aygo. 

De H4-lamp is een zogenaamde “dual beam” lamp, wat betekent dat deze zowel voor dimlicht als grootlicht wordt gebruikt. Dit maakt het geschikt voor diverse rijomstandigheden en zorgt voor goede zichtbaarheid op de weg. 

De H7-lamp wordt meestal gebruikt voor het dimlicht en is bekend om zijn heldere en consistente lichtoutput. Hoewel de Aygo in de loop der jaren verschillende updates heeft ondergaan, blijven halogeenkoplampen met H4- en H7-lampen de meest gangbare keuze voor verlichting in dit compacte model. 

Voor diegenen die op zoek zijn naar geavanceerdere verlichtingsopties, zijn er ook varianten van de Aygo beschikbaar met LED-koplampen, die bekend staan om hun energiezuinigheid en helderheid.

Welke accu heeft de Toyota Aygo?

De Toyota Aygo is meestal uitgerust met een conventionele 12-volt loodzuuraccu, zoals de meeste auto’s in zijn klasse. Deze loodzuuraccu’s zijn betrouwbaar en kosteneffectief, en ze voorzien de auto van de elektrische energie die nodig is voor het starten van de motor, verlichting, elektrische accessoires en andere basisfuncties. 

Hoewel loodzuuraccu’s wat zwaarder en minder efficiënt zijn dan moderne lithium-ionaccu’s die in hybride en elektrische voertuigen worden gebruikt, zijn ze nog steeds een veelgebruikte keuze voor conventionele brandstofauto’s zoals de Aygo vanwege hun betaalbaarheid en betrouwbaarheid. Het onderhoud van deze accu’s is relatief eenvoudig, maar ze moeten periodiek worden gecontroleerd en, indien nodig, vervangen om ervoor te zorgen dat de auto soepel blijft functioneren.