Mensen met de ziekte van Dupuytren kunnen veel last hebben van hand en vingers. Als gevolg van de ziekte hebben deze mensen last van harde knobbels en dikke draden aan de binnenkant van hun hand. Daarnaast zouden ook bepaalde vingers krom kunnen gaan staan. Ook kunnen deze knobbels en draden pijn gaan doen. Gelukkig zijn er wel enkele operaties mogelijk die de klachten kunnen doen verminderen. Maar mag je na deze operaties nog autorijden?
Wat is de ziekte van Dupuytren?
Mensen met de ziekte van Dupuytren hebben problemen aan hun hand. Zo zou het bindweefsel verandert zijn. Hierdoor krijgen mensen last van harde knobbels en dikke draden aan de binnenkant van de hand. Deze draden kunnen over de tijd steeds korter worden, waardoor mensen soms hun nog bepaalde vingers niet meer recht krijgen. Met name de pink en ringvinger zijn vaak het slachtoffer. Soms doen deze harde knobbels en draden ook pijn. In de meeste gevallen nemen de klachten toe over de tijd. Verder is het onduidelijk wat de oorzaken van de ziekte zijn. Wel weten we dat de ziekte vaker voorkomt bij mensen met de ziekte van Ledderhose of de ziekte van Peyronie. Daarnaast hebben zijn het ook vaker mannen dan vrouwen en komt de aandoening meestal voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Ook zou de ziekte merendeels bij blanke mensen voorkomen. Verder hebben oudere mensen over het algemeen vaker een aggressieve vorm van de ziekte dan jongeren. Overigens kan de ziekte ook (zelden) voorkomen in de voet en/of penis.
Welke behandelmogelijkheden zijn er voor de ziekte van Dupuytren?
Helaas is er geen permanente oplossing voor deze aandoening. Wel kan een operatie ervoor zorgen dat de vinger minder krom gaat staan. Toch kan deze toestand na verloop van tijd weer terug komen. Op basis van de kromstand van de vingers kunnen er twee behandelingen worden gedaan. Als eerste kan er een percutane naaldfasciotomie worden verricht. Via deze behandeling wordt er met een naaldje de streng op meerder plekken in de handpalm doorgesneden. Deze procedure zal dan natuurlijk wel plaats vinden onder verdoving. Hierdoor kan de vinger weer geheel of gedeeltelijk gestrekt worden. Verder is er ook nog de selectieve fasciëctomie. Met deze klassieke operatie de huid ingesneden en opgelicht. Hierdoor kan het onderliggende aangetaste weefsel weg worde genomen. Vervolgens zullen de wondjes worden gehecht. Als laatste zal ook de hand met drukverband worden verbonden. Hierbij zal je ook een draagdoek (mitella) meekrijgen. Vaak duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat de patiënt de hand weer volledig kan gebruiken.
Kan je na een operatie van de ziekte van Dupuytren auto rijden?
Aangezien de hand na de operatie in het verband zit, kan er niet meteen auto gereden worden. In dit geval zal men moeten wachten tot de hand weer volledig hersteld is. Het is dan ook verstandig om te vragen of iemand jou naar huis kan brengen. Verder is het handig om de situatie met de arts te bespreken. Hij kan meedenken en beslissen wanneer het slim is om weer de auto te gebruiken.