Een sterilisatie kan een erg ingrijpende operatie zijn. Mensen ondergaan deze operatie als zij er zeker van zijn geen kinderen meer te willen. Toch duurt het na de operatie zeker 2 tot 3 maanden tot dat de persoon in kwestie daadwerkelijk onvruchtbaar is en kunnen er bepaalde bijwerkingen optreden. Daarom wordt in dit artikel de vraag behandelt of je na een sterilisatie meteen weer gewoon de auto kunt gebruiken…
Wat is een sterilisatie?
Bij sterilisatie wordt men door een operatie onvruchtbaar gemaakt. Deze sterilisatie kan door de huisarts of een arts in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Bij mannen wordt dan zaadleider doorgesneden, waardoor er geen zaadcellen uit de penis kunnen komen. Hierbij zal eerst de huid van de balzak met een prik worden verdoofd. Ook zal de zaadleider korter worden gemaakt en weer dicht worden genaaid. Vervolgens kunnen de zaadcellen die in de zaadballen worden gemaakt niet meer uit de penis komen bij een ejaculatie. Doordat er dus geen zaadcellen uit de penis komen, kan de vrouw niet zwanger worden. In het geval voor vrouwen zullen de eilijders worden doorgesneden. Vervolgens zullen deze eileiders weer worden dicht gemaakt.
De gehele operatie duurt ongeveer een halfuur. Verder duurt het na de operatie nog ongeveer 2 tot 3 maanden tot de persoon in kwestie echt onvruchtbaar wordt. In deze periode is het dus belangrijk om alsnog voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Na deze drie maanden zal eerst de zaadvocht moeten worden onderzocht. Pas hierna kan er bevestigd worden of iemand daadwerkelijk onvruchtbaar is.
Kan je na een sterilisatie meteen auto rijden?
In principe wordt de patiënt na de operatie afgeraden om de eerste twee dagen zware werkzaamheden uit te voeren. Omdat de patiënt plaatselijke verdoving krijgt, wordt het ook afgeraden om na de operatie auto te rijden. Regel in plaats daarvan dus eigen vervoer. Wel zou je één dag na de procedure weer gewoon auto moeten kunnen rijden…
Waarom is een sterilisatie handig?
Als je er zeker van bent dat je geen kinderen meer wilt kan een sterilisatie functioneel zijn. Verder zijn er meerdere argumenten te noemen voor het kiezen van een sterilisatie. Zo kan je vrouw als gevolg van de sterilisatie niet meer zwanger raken en zijn er geen voorbehoedsmiddelen nodig om zwangerschap te voorkomen. Ook zijn er een aantal nadelen aan een sterilisatie. Zo beschermt een sterilisatie bijvoorbeeld niet tegen een SOA. Daarnaast is sterilisatie een operatie. Hierdoor bestaat er kans op bijwerkingen, zoals een bloeding of een ontsteking. Ook bestaat er een kleine kans dat je na de sterilisatie alsnog weer vruchtbaar wordt. Dit komt echter niet vaak voor. Bij ongeveer 5 van de 1000 stellen is dit jaarlijks wel het geval.
Een sterilisatie kan meestal niet terugdraaid worden. Dus als je ineens toch kinderen zou willen, is dit niet meer mogelijk. Daarom is het goed om over sterilisatie na te denken. Hierbij wordt het afgeraden om een sterilisatie te ondergaan als je nog jong bent, je twijfelt over de sterilisatie of mogelijk naderhand spijt krijgt, je bang ben voor de operatie of als je al operaties of ontstekingen in de balzak heeft gehad.