Het piriformis syndroom kan voor erg vervelende klachten zorgen. Door deze stoornis hebben mensen namelijk allerlei pijnen in de bilstreek. Door deze pijnen kan je ook makkelijker de concentratie verliezen. Is het dan nog wel veilig of toegestaan om met het piriformis syndoom in de auto te stappen?
Wat is het piriformis syndroom?
Het piriformis is een spier in de bil. Als deze spier druk zet op de grote heupzenuw, kunnen mensen last krijgen van pijn, dof gevoel of tintelingen in het hele been. Veel genoemde oorzaken van de stoornis zijn o.a een val op de bilspier, een onjuiste lichaamshouding, langdurig ergens zitten, overbelasting door intensieve lichamelijke activiteit, en anatomische afwijkingen zoals een instabiel bekken na de bevalling.
Bij het syndroom kunnen er verschillende symptomen komen kijken zoals scherpe of stekende pijn in de bil, tintelingen in je bil, gevoelloosheid in je bil, pijn in je lies, het verlies van kracht in je bil of been, beperkte mobiliteit in je heupen, ongemak bij langdurig zitten en pijn bij langdurige dagelijkse activiteiten zoals wandelen, rennen of traplopen. Ook komen er vaak problemen voor bij het stellen van de diagnose, omdat de klachten van het piriformis syndroom vaak verward worden met andere aandoeningen. Daarnaast zijn er ook weinig aanvullende onderzoeken die het syndroom kunnen bevestigen. In de meeste gevallen wordt de diagnose gesteld door de pijn te meten op bepaalde plekken in het lichaam. Er wordt dan bijvoorbeeld op bepaalde spieren gedrukt.
Mag je autorijden met het piriformis syndroom?
In principe mag je met het piriformis syndroom gewoon auto mogen rijden. Tenzij de pijn zo erg is dat je niet meer goed de auto kunt besturen. Verder is het slim om de situatie even te bespreken met de huisarts. Hij kan namelijk goed gericht advies geven of je beter wel of niet de auto kunt gebruiken. Tot slot moet je wel opletten bij de medicatie die je voor de klachten van het syndroom hebt gekregen. Deze kunnen namelijk het reactievermogen beïnvloeden. Kijk dus goed of er op het medicijn een gele sticker staat met aanvullende informatie…
Welke behandelmethoden zijn er voor het piriformis syndroom?
Meestal wordt de behandeling van het piriformis syndroom gedaan door een fysiotherapeut. Deze onderzoekt wat de oorzaak is van het probleem. Op basis van deze oorzaak zal er een behandeling worden gekozen. Meestal gaat het hierbij om een disbalans tussen de heup- en bilspieren. In dergelijke situaties kan de behandeling bestaan uit massage, fricties, dry needling, rekoefeningen en spierversterkende oefeningen.
Ook kan de behandeling buiten de fysiotherapie gezocht worden en kan er gebruik worden gemaakt van een injectie met een ontstekingsremmend middel, PRF behandeling, behandeling met TENS of behandeling met medicijnen. Bij een injectie met een ontstekingsremmend middel wordt de patiënt bij de zenuw in de bilspier geprikt. Hiermee wordt er een ontstekingsremmer en een verdovingsmiddel toegediend. Als gevolg van de medicijnen zal de zwelling rond de beknelde zenuw afnemen. Via de PRF behandeling zullen er naalden in de buurt van de grootste zenuw in de bil (Ischiadicus) worden geplaatst. Via de naalden worden dan zachte stroomstootjes gegeven, waardoor de zenuwen in de bilspier worden verdoofd.
Met de behandeling van TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulator), worden er elektroden geplakt op de huid van uw nek, achterhoofd of schouders. Via het TENS apparaat worden er dan stroomprikkels op het pijngebied aangebracht. Op deze manier kan de pijn onderdrukt worden. Tot slot kunnen ook pijnstillers worden ingezet om de pijn te verdoven. Vaak werken pijnstillers als paracetamol en NSAID’s (ibuprofen) echter niet voldoende. Dan zal er gekozen worden voor zwaardere pijnstillers.