In sommige gevallen kan het nodig zijn om een liesbreuk te opereren. Deze keuze kan gemaakt worden als de patiënt erg veel last heeft van de klachten van deze aandoening. Toch kan je na een operatie aan de liesbreuk nog veel pijn hebben. Het is daarom nog maar de vraag of autorijden lukt, of überhaupt verstandig is…
Wat is een liesbreuk?
Bij een liesbreuk hebben mensen last van een zwakke plek in de buikwand. Dit kan leiden tot een uitstulping van het buikvlies, waardoor er een zakje ontstaat dat door de opening naar buiten komt. Hierdoor ontstaat er dus een bobbel in de lies onder de huid. In de meeste gevallen kan je deze bobbel ook zien of voelen. Een dergelijke liesbreuk kan erg pijnlijk zijn. Bij bepaalde activiteiten die druk uitvoeren op de buikspieren, zoals tillen, hoesten of persen, kan deze pijn zelfs verergeren. Meestal gaat het om een zeurderige, branderige of stekende pijn. Ook kan het zo zijn dat de patiënt helemaal geen klachten heeft. Bovendien kan het ook zijn dat je wel pijn hebt maar geen bobbel kan zien of voelen in de lies. Vaak is er dan verder onderzoek nodig om vast te stellen of het daadwerkelijk om een liesbreuk gaat.
Verder kan een liesbreuk verschillende oorzaken hebben. Zo kan een liesbreuk aangeboren zijn, maar kan deze bijvoorbeeld ook ontstaan als je last krijgt van overgewicht. Tot slot komt een liesbreuk vaker voor bij Mannen dan bij vrouwen. Met name tongetjes en jongvolwassen hebben dan last van deze aandoening.
Kan je na een liesbreuk operatie autorijden?
In principe wordt het aangeraden om 48 uur na de operatie weer auto te gaan rijden. Op deze manier heb je genoeg tijd om van deze operatie bij te komen. Vaak hebben mensen na deze operatie namelijk nog last van pijn. Verder wordt het van de bestuurder verwacht zelf een verstandige keuze hierover te maken. Eventueel kan je de situatie met de huisarts bespreken. De huisarts kan namelijk met jou mee denken.
Hoe wordt de diagnose gesteld voor een liesbreuk?
In de meeste gevallen kan de huisarts met lichamelijk onderzoek van de lies vaststellen of het om een liesbreuk gaat. Hierbij kan het zo zijn dat de huisarts vraag of je in jouw handen wilt blazen. Op deze manier kan dan de uitstulping beter zichtbaar worden. Verder wordt er ook vaak naar de klachten van de patiënt gekeken. Bovendien kan het, zoals eerder verteld, ook zo zijn dat een liesbreuk niet meteen herkend wordt. In dit geval zal er dus verder onderzoek moeten worden gedaan. Hierbij zal er vaak gekozen worden voor een echografie. Dit is een medische beeldvormingstechniek, die gebruikmaakt van geluidsgolven om beelden van interne structuren in het lichaam te creëren.
Welke complicaties kunnen er optreden na een liesbreukoperatie?
Hoewel een liesbreukoperatie over het algemeen een veilige ingreep is, kunnen er complicaties optreden. Veel voorkomende klachten na een dergelijke operatie zijn dan bijvoorbeeld een blauwe plek en pijn in het wondgebied. Deze klachten gaan echter vanzelf voorbij. Verder is het ook mogelijk dat je na de operatie last krijgt van een nabloeding of wondinfectie.