Het ondergaan van een operatie aan de galblaas is een ingrijpende gebeurtenis die invloed kan hebben op verschillende aspecten van ons dagelijks leven. Een veelvoorkomende vraag die hier bijvoorbeeld dan bij komt, is of je na een galblaasoperatie nog veilig kan autorijden…
Wanneer is het nodig om de galblaas te opereren?
De galblaas is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Dit kleine, maar vitale orgaan vervult namelijk een cruciale rol bij het verwerken van onze voeding. Als er sprake is van een ontstoken galblaas of bij klachten aan de galstenen, kan het noodzakelijk zijn om deze galblaas te opereren. Cholecystitis, een andere naam voor een ontstoken galblaas, kan namelijk ernstige buikpijn, misselijkheid, braken en koorts veroorzaken. In de meeste gevallen (95%) ontstaat een galblaasontsteking, doordat een galsteen de afvoer van de galvloeistof naar de galwegen afsluit. Ook kan een Cholecystitis ontstaan na een operatie, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding.
Galstenen zijn harde afzettingen die in de galwegen of galblaas kunnen ontstaan. Hierbij kunnen allerlei klachten optreden, zoals ernstige pijn, geelzucht en spijsverteringsproblemen. Bij een operatie voor een ontstoken galblaas, zal vrijwel altijd de galblaas verwijderd worden. Als men last heeft van klachten aan de galstenen, kunnen deze ook operatief worden opgeruimd.
Kan je na een operatie aan de galblaas nog autorijden?
In principe wordt het niet aangeraden om meteen na de operatie te gaan rijden. Als advies wordt er gegeven om eerst een periode te herstellen. Zo zullen patiënten aan een dergelijke operatie een wond overhouden. Hierbij is het van belang om deze wond dagelijks te inspecteren op roodheid, nalekken van wondvocht en geel beslag. Verder kan de patiënt zelf kiezen wanneer hij weer wilt gaan rijden. Al is het hierbij wel belangrijk dat hij geen klachten ervaart tijdens het rijden. Als je twijfelt of je klaar bent om weer de weg op te gaan kan je eventueel ook contact opnemen met een arts. Deze kan namelijk een passend advies geven wanneer je weer het beste de auto kan gebruiken.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij het stellen van de diagnose zal de arts gebruik maken van klachtenonderzoek en bloedonderzoek. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van echografie. Met deze methode kunnen namelijk de galstenen in de galblaas of galwegen worden aangetoond. In sommige gevallen geeft zelfs een echografie niet voldoende duidelijkheid. In dat geval kan er altijd nog gekozen worden voor een CT-scan of MRI-scan. Ook dit zijn beeldvormende onderzoeken. Bij deze scans kunnen er namelijk nauwkeurige afbeeldingen van de galblaas en lever gemaakt worden.
Kunnen er als gevolg van de operatie aan de galblaas complicaties optreden?
In principe kan er bij vrijwel alle operaties complicaties optreden. Dus ook voor een operatie aan de galblaas. Als gevolg van een operatie of Zo kan de patiënt bijvoorbeeld last krijgen van een nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. In ernstige gevallen kan de patiënt ook nog last krijgen van een beschadiging van de galwegen.