Een verfrissend glas Radler of alcoholarm bier kan een aangename manier zijn om te ontspannen na een lange dag of om te genieten van een drankje met vrienden. Echter, als je van plan bent om daarna nog achter het stuur te kruipen, is het belangrijk om te weten of je nog wel in staat bent om veilig te rijden. Hoewel Radler en alcoholarm bier minder alcohol bevatten dan regulier bier of andere dranken, betekent dit niet automatisch dat je altijd veilig kunt rijden na het drinken van deze drankjes…
Is 0.0 bier ook echt zonder alcohol?
In 0.0 bier zit een zeer kleine hoeveelheid alcohol, meestal minder dan 0,05% vol. Dit is beduidend minder dan het alcoholpercentage van regulier bier, dat doorgaans tussen de 4% en 8% vol ligt. Desondanks betekent dit niet dat er geen risico’s verbonden zijn aan het drinken van 0.0 bier en rijden. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen de rijvaardigheid negatief beïnvloeden en kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Bovendien kan het drinken van meerdere glazen 0.0 bier in korte tijd leiden tot een hogere bloedalcoholconcentratie en dus een grotere negatieve invloed op de rijvaardigheid. Het is daarom altijd het veiligst om helemaal geen alcohol te drinken als je van plan bent om te rijden. Drink dan vooral een avondje wat colaatjes om niet in de verleiding van bier te komen.
Autorijden na het drinken van Radler
Het drinken van Radler beïnvloedt de rijvaardigheid, al bevat het een laag alcoholpercentage, meestal tussen de 2% en 3,5% vol. Hoewel de hoeveelheid alcohol in Radler lager is dan bij regulier bier, betekent dit niet dat je zonder risico’s kunt autorijden na het drinken van Radler. Over het algemeen geldt dat het drinken van een enkel glas Radler waarschijnlijk geen probleem zal opleveren voor de meeste mensen, maar dat het drinken van meerdere glazen binnen een korte tijdspanne kan leiden tot een verhoogde bloedalcoholconcentratie en dus tot een verminderde rijvaardigheid. Het is daarom altijd het veiligst om helemaal geen alcohol te drinken voordat je gaat autorijden. Als je toch van plan bent om te drinken, zorg er dan voor dat je jezelf limieten oplegt en geen risico’s neemt op de weg.
Verschil tussen man en vrouw na drinken van alcohol
Over het algemeen hebben vrouwen een hoger vetpercentage en een lagere spiermassa dan mannen, waardoor ze minder lichaamsvocht hebben om alcohol te verdunnen. Dit betekent dat hetzelfde aantal drankjes bij vrouwen een hogere bloedalcoholconcentratie kan veroorzaken dan bij mannen. Bovendien hebben vrouwen over het algemeen minder alcoholdehydrogenase-enzymen in hun maag, wat betekent dat het langer duurt voordat de alcohol uit het lichaam is verdwenen. Dit kan leiden tot langere en sterkere effecten van alcohol op de rijvaardigheid bij vrouwen dan bij mannen. Ongeacht geslacht, is het beste advies om helemaal geen alcohol te drinken als je van plan bent om te rijden. Als je toch wilt drinken, houd je dan aan de maximale hoeveelheid toegestane alcohol in het bloed en neem geen risico’s op de weg.
Gevolgen van teveel alcohol tijdens het autorijden
Teveel alcohol drinken en dan autorijden kan zeer gevaarlijk zijn en kan leiden tot ernstige ongevallen met soms dodelijke afloop. Bovendien kan rijden onder invloed leiden tot juridische gevolgen, zoals hoge boetes, rijverboden en strafrechtelijke vervolging. De wetgeving verschilt per land, maar over het algemeen is het wettelijk toegestane alcoholgehalte in het bloed bij het rijden tussen de 0,2 en 0,5 promille. Wanneer je de toegestane limiet overschrijdt, loop je het risico op een boete en kan je rijbewijs tijdelijk of permanent worden ingetrokken. De hoogte van de boetes en de duur van de rijontzeggingen variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding en de lokale wetgeving.