Voor een aantal middelen tegen angst of depressie is het niet toegestaan toegestaan om auto te rijden. Dit geldt echter niet voor al deze medicijnen. Bij sommige van deze middelen zijn de bijwerkingen namelijk maar erg licht. Om deze reden zal in dit artikel besproken worden met welke middelen het wel toegestaan is om auto te rijden.
Waarvoor worden antidepressiva gebruikt?
De naam zegt het eigenlijk al. Het middel antidepressiva wordt dan ook gebruikt tegen depressieve gevoelen. Door de medicatie kunnen mensen namelijk minder last krijgen van somberheid. De medicijnen hebben een invloed hebben op het evenwicht tussen sommige stoffen in de hersenen. Met name de neurotransmitters serotonine en noradrenaline spelen hierbij een belangrijke rol. Ook kunnen mensen door het middel weer meer interesse voor bepaalde zaken krijgen. Meestal werkt het medicijn wel pas na 4 of 6 weken. Vaak wordt het middel in combinatie met psychotherapie gegeven. Op deze manier wordt dan het volledige probleem van de patiënt aangepakt.
Verder kan het middel ook gebruikt worden om angststoornissen aan te pakken. Toch kan het medicijn ook een aantal bijwerken hebben, zoals misselijk zijn, een droge mond, minder zin in vrijen, slaperig zijn, moe zijn, zenuwachtig voelen, angst of trillen. Met name aan het begin van de kuur treden er vaak bijwerkingen op. Hierdoor kunnen de somberheidsgevoelens in het begin van de behandeling zelfs sterker worden. Ook kunnen angstklachten bij het begin van de kuur erger worden.
Met welke antidepressiva is het toegestaan om auto te rijden?
Voor sommige medicatie die gebruikt wordt tegen angst of depressie is het niet toegestaan om auto te rijden, omdat deze middelen de bestuurder erg slaperig kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn mirtazapine en amitriptyline. Toch is geldt bij de meeste antidepressiva dat, zodra je weinig bijwerkingen heb, je gewoon auto kan rijden. Dit is in ieder geval van toepassing op antideprissiva, zoals citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Als je wel slaperig wordt van een van deze medicijnen is het dus niet toegestaan om de auto te gebruiken.
Overigens zijn er wel eisen gesteld bij het rijden met een depressie. Door deze stemmingsstoornis kunnen mensen namelijk last hebben van een verminderde aandacht en dit kan natuurlijk weer gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Zo is het belangrijk om deze stemmingsstoornis bij de gezondheidsverklaring te melden. Vervolgens zal het CBR onderzoeken of het veilig is om te rijden met deze psychische aandoening…
Hoe wordt het middel gebruikt?
Antidepressiva kan zowel in de vorm van pillen of tabletten worden voorgeschreven. Verder wordt het aangeraden om de medicatie altijd op hetzelfde moment in te nemen. Ook kan het zijn dat je slaperig wordt van het middel. In dat geval is het verstandig om het medicijn in de avond in te nemen. Daarnaast kan het voorkomen dat je het middel een keer vergeet in te slikken. Dit kan iedereen natuurlijk weleens gebeuren. Toch is het handig om dit probleem te proberen te voorkomen.
Overigens kan je een vergeten dosis tot 8 uur voor de volgende dosis alsnog innemen. Bovendien is het belangrijk om je aan de dosering te houden die is voorgeschreven. Overleg dan ook altijd eerst met de behandelaar als je iets aan je dosering verandert. Daarbij moet je ook nooit ineens stoppen met het medicijn. Dit kan namelijk leiden tot onnodige bijwerkingen of verergering van de klachten. Tot slot wordt het ook zeer afgeraden om het medicijn in combinatie te gebruiken met alcohol of andere drugs.