In sommige gevallen kan het nodig zijn om een baarmoeder operatie te laten doen. Hierbij zal er bijvoorbeeld gekozen kunnen worden voor een hysterectomie, myomectomie of een endometriumablatie. Helaas zijn operaties nooit zonder risico’s en moet je vaak van deze herstellen. Daarom wordt in dit artikel besproken wanneer je weer mag autorijden na een operatie aan de baarmoeder…
Wat is een baarmoeder?
De baarmoeder wordt ook wel Uterus genoemd en is een geslachtsorgaan dat verantwoordelijk is voor de innesteling en bescherming van het embryo. Bovendien heeft de vrouw dit orgaan natuurlijk nodig voor de bevalling. Verder heeft het lichaamsonderdeel ongeveer dezelfde grootte als een peer en bestaat het uit twee delen, namelijk het lichaam en de baarmoederhals. Het is belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van een baarmoeder een kenmerk is van het vrouwelijk voortplantingssysteem. Bij personen met een biologisch mannelijk lichaam wordt doorgaans geen baarmoeder aangetroffen.
Wanneer kan je na de operatie weer autorijden?
In principe is het niet verstandig om meteen na de operatie weer auto te gaan rijden. Na de operatie kunnen vrouwen dan ook klachten krijgen zoals duizeligheid, slapeloosheid, moeheid, concentratiestoornissen of buik- en/of rugpijn. Deze klachten kunnen het rijgedrag dan ook sterk beïnvloeden. Om diezelfde reden wordt het dan ook aangeraden om in ieder geval twee weken te wachten met het auto rijden. Ook is het goed om dan niet te lange ritjes te maken. Verder is het ook verstandig om een arts bij deze keuze te betrekken. Hij kan namelijk met jou meedenken om een goed moment hiervoor te kiezen. Tot slot is het goed om er rekening mee te houden dat ook medicijnen jouw rijgedrag kunnen beïnvloeden. Heb je dus medicijnen van de arts meegekregen na de operatie. Kijk dan goed of er een gele sticker op zit…
Welke operaties zijn er allemaal aan de baarmoeder?
Als er zich problemen voordoen aan de baarmoeder, kan het soms nodig zijn om te opereren. Hierbij zijn er verschillende soorten baarmoederoperaties. Voorbeelden hiervan zijn een hysterectomie, myomectomie en endometriumablatie. Bij een hysterectomie wordt de baarmoeder in zijn geheel verwijdert. Soms worden ook de eierstokken weggehaald. Het kan worden uitgevoerd om verschillende redenen, zoals vleesbomen, endometriose, abnormale bloedingen, kanker of chronische bekkenpijn.
Met een myomectomie kunnen de vleesbomen (goedaardige gezwellen in de baarmoeder) of fibromen worden verwijdert. Hierdoor wordt de baarmoeder toch behouden. En als laatste kan er nog gekozen worden voor een endometriumablatie. Hierbij wordt het baarmoederslijmvlies verwijdert. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd bij mensen die last hebben van overmatige menstruatiebloedingen, maar wel hun baarmoeder willen behouden. Elke operatie is dus afhankelijk van de situatie van de patiënt. Soms is het dan dus ook niet nodig om de baarmoeder in zijn geheel te verwijderen. Waardoor de patiënt in de toekomst nog kinderen kan krijgen.
Hoe verloopt de diagnose?
Voordat er overgegaan wordt op een operatie is het eerst belangrijk een goede diagnose te stellen. Hierbij zal de huisarts eerst een aantal vragen aan je gaan stellen over de klachten. Verder zal de huisarts lichamelijk onderzoek doen. Bovendien kan er nog plasonderzoek of bloedonderzoek worden gedaan. Of kan het nodig zich om een echo te laten maken van de buik.