Zit je liever niet ‘s avonds achter het stuur? Merk je dat je in het donker minder ziet in de auto? Dan is een nachtbril misschien wel de oplossing!
Wat is nachtblindheid in de auto?
Mensen met nachtblindheid kunnen in het donker vrijwel niets zien, terwijl zij bij voldoende licht wel goed kunnen zien. Nachtblindheid kan je al hebben vanaf de geboorte, maar kan je ook later in jouw leven pas krijgen. Er zijn meerdere oorzaken van nachtblindheid. Erfelijkheid, oogziekte, een tekort aan vitamine A of kunstlicht kunnen allemaal oorzaken zijn van nachtblindheid. De meeste voorkomende erfelijke nachtblindheid komt door de retinitis pigmentosa, wat een verzamelnaam is voor een groep erfelijke ziekten aan het netvlies. Als je last hebt van nachtblindheid is het zeker aan te raden om een nachtbril aan te schaffen. Het kan namelijk bijvoorbeeld erg gevaarlijk zijn om met nachtblindheid in de avond te rijden zonder een nachtbril.
Hoe weet je of je nachtblindheid hebt?
Als je in het licht gewoon voldoende ziet, maar als dit zicht in het donker vele malen slechter wordt, is er een grote kans dat je nachtblindheid hebt. Ook als je bijvoorbeeld uit een verlichte ruimte komt en moeite hebt om te wennen aan het zicht in een donkere ruimte, heb je waarschijnlijk last van nachtblindheid. Bovendien kan je nachtblindheid alleen aan beide ogen hebben. Als je slechts nachtblindheid hebt aan één oog, dan is er sprake van een andere oogziekte. Verder zijn er ook nog veel mensen die simpelweg de verkeerde sterkte hebben. In het donker valt het dan meer op dat zij minder goed kunnen zien. Heb jij nou toch nog twijfels of jij nachtblindheid hebt, dan is het wellicht verstandig om de huisarts te raadplegen. Zij kunnen onderzoek doen naar jouw ogen en jou op deze manier verder helpen…
Hoe werkt een nachtbril?
Met behulp van gele glazen, kan een nachtbril de hinderlijke schitteringen van het licht tijdens in het donker rijden neutraliseren, waardoor je zo een minder last hebt van verblinding in het donker. Hierdoor heb je minder last van fel licht bij het rijden in het donker en bovendien is het dan ook makkelijker om diepte in te schatten. Ook handig: een nachtbril geeft beter zicht tijdens dichte mist!
Waar haal ik mijn nachtbril?
Nachtbrillen zijn in verschillende soorten en monturen te verkrijgen. Voor een nachtbril op sterkte is het aan te raden om deze bij jouw opticien te bestellen. Als jij een nachtbril zonder sterkte wilt, zijn er tal van websites, waarop deze worden aangeboden. De prijs van een nachtbril die niet op sterkte is, varieert tussen de 5 en 50 euro. Hierbij is de prijs afhankelijk van het montuur en merk. Voor een nachtbril op sterkte ben je gauw al een stuk meer geld kwijt. Hierbij kan je denken aan bedragen tussen de 50 en 100 euro. Bij sommige verzekeringen wordt een nachtbril vergoed, mits het om een nachtbril op sterkte gaat.
Bestaat er een behandeling tegen nachtblindheid?
Naast de nachtbril zijn er nog een paar andere behandelingen mogelijk. Deze behandelingen zijn afhankelijk van de oorzaak van de nachtblindheid. Als deze nachtblindheid bijvoorbeeld komt door een tekort aan vitamine A. Kan een speciaal dieet (met extra vitamine A) hier een oplossing bieden. Ook kan bij myopie bepaalde aangepaste contactlenzen helpen om het probleem aan te pakken. Al met al zijn er dus zeker een aantal oplossingen mogelijk om toch met nachtblindheid in de avond op pad te gaan. Zie je ondanks alle oplossingen toch nog steeds erg slecht in het donker, sla dan de auto ‘s nachts over en kies lekker voor het openbaar vervoer…