Hou jij wel van een drankje? En gebruik jij regelmatig de auto? Het alcoholslot is sowieso al een reden om deze twee zaken in ieder geval niet met elkaar te combineren…
Wat is een alcoholslot
In 2011 werd in Nederland het alcoholslot ingevoerd, als maatregel tegen bestuurders die aangehouden worden met een te hoog alcoholpromillage in hun bloed. Het alcoholslot zorgt er voor dat bestuurders hun auto niet kunnen besturen, voordat zij hun alcoholpromillage in het bloed hebben laten testen. Middels een blaastest kan de auto dan alleen gestart worden als de bestuurder een alcohol promillage onder de 0.2 heeft. Om fraude te voorkomen dient de bestuurder ook tussen het rijden door een aantal keer opnieuw de blaastest te doen. De kosten van het alcoholslot worden in rekening gebracht van de alcoholovertreder. Inmiddels is er in Nederland besloten dat het alcoholslot niet meer opgelegd mag worden. Dit verbod geldt wel alleen voor nieuwe gevallen, alle oude gevallen moeten het programma blijven volgen. In België is het alcoholslotprogramma wel sinds 2018 in werking.
Hoe duur is een alcoholslot?
In principe kost het opleggen en het uitvoeren van het programma door het CBR ongeveer €1.000. Hierbij worden echter nog meer kosten in rekening gebracht. Over een gehele termijn van twee jaar zouden deze kosten uitlopen tot zo een €3.000.
Wanneer kom je in aanraking met een alcoholslot?
Het alcoholslotprogramma wordt door de CBR opgedragen als de bestuurder meer dan 570 μg/l en minder dan 785 μg/l heeft geblazen. Voor beginnende bestuurders wordt al vanaf 435 μg/l het alcoholslotprogramma opgedragen.
Waarom is het alcoholslot afgeschaft?
In 2015 is het alcoholslot afgeschaft, omdat het alcoholslot te ingrijpend was en onvoldoende rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Bovendien vond de Hoge Raad het onredelijk dat alcoholovertreders zelf moesten opdraaien voor de hoge kosten van het alcoholslotprogramma.
Kun je het alcoholslot omzeilen?
Uit onderzoek van de NOS bleek het vrij eenvoudig te zijn om het alcoholslot te omzeilen. Zo kun je gemakkelijk een andere bijrijder laten blazen. Toch zal het CBR er altijd wat aan doen om dergelijke fraude te kunnen voorkomen.
Andere straffen CBR
Naast het alcoholslotprogramma heeft het CBR nog een aantal andere mogelijkheden om bestuurders die in overtreding zijn gegaan te straffen. Een van deze straffen is het invorderen van het rijbewijs. Deze straf kan al worden opgelegd als: je bij het rijden een alcoholgehalte in je bloed hebt van meer dan 1,3 promille, je weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek), je minimaal 50 km/u te hard rijdt of gevaarlijk rijgedrag vertoont. Dit rijbewijs kan zo 2 tot 12 maanden ingehouden worden.
Als je het echt bont hebt gemaakt, bestaat er zelfs de kans dat je het rijbewijs helemaal niet meer terug krijgt. Verder kan het CBR jou een cursus opleggen, waarin de gevaren van bijvoorbeeld alcohol in het verkeer worden behandeld. De cursus of het onderzoek van het CBR wordt door de alcoholovertreder zelf betaald. Bovendien krijg je altijd een strafblad, als je gepakt bent met te veel drank op achter het stuur. Tot slot zijn de straffen voor beginnende bestuurders vrijwel altijd zwaarder, omdat deze groep over het algemeen voor meer ongelukken zorgt.