Na een aantal jaar een auto in bezit te hebben, zal je jaarlijks een APK keuring moeten laten uitvoeren. In deze keuring wordt er onderzocht of jouw auto in voldoende technische staat is om auto te kunnen rijden. Maar is het eigenlijk ook toegestaan om zonder een APK keuring de auto te gebruiken?
Wat is een APK keuring?
De algemene periodieke keuring is een in Europa wettelijk verplichte keuring, waarin jouw auto beoordeelt wordt op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Met de APK kan de technische staat van een auto gemeten worden. De keuring kan gedaan worden bij een garage die erkend is door de RDW. Verder is een geldige APK geen garantie dat de auto de rest van het jaar blijft functioneren. Na verloop van tijd kunnen er namelijk altijd wel problemen voordoen met de auto.
Tijdens de APK worden o.a de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie, de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof bekeken. Ook is de roetfiltertest per 1 januari 2023 een verplicht onderdeel van de APK. Hierin wordt bij dieselauto’s zonder roetfilter vanaf het bouwjaar 1980 gemeten hoeveel roet ze uitstoten. Tot slot is er bij auto’s met een bouwjaar van 1993 of later er tijdens de APK keuring ook een viergasmeting. Met deze meting wordt bepaald of de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk is toegestaan. Verder vindt de viergasmeting plaats bij auto’s met een benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator.
Mag je zonder een APK keuring met de auto de weg op?
In principe is rijden zonder APK keuring strafbaar. Hiervoor kan je dan ook een flinke boete krijgen. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is dan ook een verplichte keuring. Ook als je auto afgekeurd is voor de APK mag je niet met de auto de weg op. In dit geval zal je twee maanden de tijd krijgen om de auto in orde te maken.
Bij de afkeuring zal je ook een keuringsrapport mee krijgen. Hiermee kan gecontroleerd worden of de keuring op de juiste manier is uitgevoerd. Overigens kan je bezwaar maken als je het niet eens bent met de afkeuring van de auto. In dat geval zijn de kosten van het bezwaar wel voor eigen rekening. Verder kan je ook bij een andere garage een second opinion aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een onafhankelijk keuringsstation. Tot slot kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de auto te verkopen. In dat geval zou de nieuwe koper verantwoordelijk zijn voor de verplichte reparaties…
Hoe kan ik mij voorbereiden op een APK keuring?
Voordat je aan de auto laat beoordelen is het slim om de auto even na te lopen op een aantal punten. Zo is het handig om te kijken of de banden van de auto nog op spanning zijn en deze voldoende profiel hebben. Bij het pompstation kan je deze bandenspanning eventueel verbeteren. Verder is het goed om naar de verlichting van de auto te kijken. Als er een bepaald lampje niet werkt, kan je deze dan nog op tijd vervangen voor de APK keuring. Ook is het goed om te kijken of de ruitenwissers goed werken. Als deze strepen gaan trekken, is het tijd om deze te vervangen. Als laatste is het handig om de koel- en ruitenwisservloeistof en het oliepeil van de auto te controleren. Bij de APK keuring kan het namelijk zo zijn dat je meer voor deze vloeistof en olie zal moeten betalen.