Mag je nitrofurantoïne nemen en nog steeds veilig de weg op? Dit middel wordt namelijk gebruikt bij een blaasontsteking. Hoewel het effectief is, zijn er ook een aantal bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Daarom bespreken we graag de verkeersregels met betrekking tot dit medicijn…
Waarvoor wordt nitrofurantoïne gebruikt?
Nitrofurantoïne is een middel dat veel gebruikt wordt bij een blaasontsteking. Hierbij is het slijmvlies aan de binnenkant van urineblaas ontstoken. Hierdoor krijgen mensen vaak de aandrang om te plassen of krijgen mensen pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen. Ook hebben mensen vaak pijn in de onderbuik of rug, en kunnen mensen koorts krijgen. Verder wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën. Met behulp van nitrofurantoïne kunnen deze bacteriën worden gedood. Het middel is namelijk een antibioticum. Vaak heeft de patiënt na het gebruik van het middel al na een halve dag tot 2 dagen minder klachten.
Overigens kan het middel zowel bij mannen als bij vrouwen met een blaasontsteking voorgeschreven worden. Hierbij is het middel te gebruiken in de vorm van capsules of drank. Voor dit laatste is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid wordt afgemeten met de meegeleverde maatbeker, maatlepel of doseerspuit. Een kuur van het middel duurt normaal gesproken zo een 5 tot 7 dagen. Tevens kan je naast het middel gewoon alcohol blijven drinken.
Zitten er bijwerkingen aan het middel?
Helaas zitten er ook enkele bijwerkingen aan het middel. Zo kunnen er bijvoorbeeld als gevolg van het medicijn maagdarmklachten, hoofdpijn, slaperigheid of duizeligheid optreden. Daarnaast kunnen mensen nog last krijgen van tijdelijk haaruitval, een infectie aan de blaas en urinewegen of kan de plas donkergeel tot bruin verkleuren. Bovendien kan het gebruik van dit middel ook leiden tot huidovergevoeligheid en zelfs een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand, mogelijk resulterend in depressieve gevoelens. Dit zijn dus niet zo prettige bijwerkingen. Daarnaast kan je je ook voorstellen dat hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of depressieve gevoelens erg vervelende klachten zijn bij het besturen van een auto. Hierdoor is de bestuurder toch minder in staat om het verkeer in te schatten en goede beslissingen te nemen.
Mag je na het gebruik van nitrofurantoïne autorijden?
Dan is het nu toch tijd om een antwoord te geven op de vraag of je de auto mag besturen na inname van het middel nitrofurantoïne. Daar is een simpel antwoord op: Ja. In principe is het gewoon toegestaan om met het medicijn auto te rijden. Wel wordt er van de bestuurder verwacht dat hij hierover verantwoordelijkheid neemt. Als iemand namelijk toch veel last heeft van de bijwerkingen van het medicijn, is het advies om geen auto te gaan rijden. Hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of depressieve gevoelens zijn dan ook serieuze klachten die rijvaardigheden van een bestuurder kunnen beïnvloeden. Als je toch twijfelt of je met het medicijn kan gaan rijden, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij kan op basis van jou situatie hier een goed advies over geven…