Mensen met een blindedarmontsteking kunnen veel klachten hebben, zoals buikpijn, misselijkheid, verlies van eetlust, koorts of gevoeligheid van de buik. Daarom is het soms nodig om een operatie uit te voeren. Alleen mag je na deze operatie nog auto rijden?
Wanneer wordt er gekozen voor een blindedarmoperatie?
In verschillende gevallen kan het nodig zijn om de blinde darm te opereren. Vaak is er hierbij sprake van een ontstoken blinde darm. Bij een dergelijk ziektebeeld kunnen allerlei klachten komen kijken, zoals buikpijn, misselijkheid, verlies van eetlust, koorts of gevoeligheid van de buik. Overigens is bij een blindedarmontsteking niet de blinde darm, maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Het is verder niet duidelijk wat de oorzaken van een dergelijke aandoening zijn. Mogelijk kan de afsluiting van de blinde darm de ontsteking veroorzaken. Wellicht komt dit dan door een stuk hard geworden ontlasting.
Kan je na blindedarmoperatie nog auto rijden?
In principe mag na een blindedarmoperatie geen auto rijden als je hiervoor niet de kracht of alertheid hebt. Als gevolg van de operatie kan je bijvoorbeeld last krijgen van darmkrampen of kan de wond van de operatie nog gevoelig zijn. Daarom wordt in principe aangeraden om even te wachten tot je weer helemaal hersteld bent. Vaak duurt dit ongeveer twee weken. Als je toch twijfelt kan je ook altijd de arts om advies vragen. Hij kan voor jou namelijk goed in schatten of het verstandig is om de auto te gebruiken. Verder kan een autogordel na een blindedarmoperatie ook erg vervelend zitten. In dit geval kan je bijvoorbeeld een handdoek tussen de buik en de gordel plaatsen. Dit kan namelijk de klachten verminderen…
Op welke manier vindt de diagnose plaats?
Over het algemeen is het niet moeilijk om de diagnose bij een ontstoken blindedarm te stellen. Dit kan namelijk meestal met lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, echografie of een CT-scan/MRI-scan. Tot slot kan er ook met een kijk operatie worden onderzocht of er sprake is van een ontstoken blinde darm. Als hier sprake van is zal deze dan ook meteen worden verwijderd.
Hoe verloopt een blindedarmoperatie?
Voordat de patiënt aan de blindedarm geopereerd wordt zullen er eerst een aantal controles op de patiënt worden uitgevoerd. Hierbij zal bijvoorbeeld de bloeddruk en de pols gemeten worden. Ook is het van belang dat de patiënt nuchter de operatie in gaat. Dit betekent dat de patiënt niet meer mag eten, drinken of roken. Vervolgens zal de patiënt verdoofd worden. Dit zal gedaan worden door een anesthesioloog. Vervolgens kan de operatie beginnen.
Hierbij kan het zijn dat de patiënt een kijkoperatie of een klassieke operatie moet ondergaan. Voor dit eerste zal de chirurg enkele kleine sneetjes maken in de huid, waarmee er een kleine camera en andere instrumenten in de buikholte kunnen worden aangebracht. Uiteindelijk kan op deze manier de appendix worden verwijderd. Bij een klassieke operatie zal de procedure plaats vinden via snee van van ongeveer 5-6 tot 10 cm. Daarbij zal de chirurg een opening maken naar de buik en door de spierlagen. op deze manier kan dan de blinde darm via de opening naar buiten worden gehaald. Tot slot zullen dan ook nog de spierlagen en de huid weer worden dicht gemaakt.