Het is wel duidelijk dat een chemokuur een grote aanslag kan aanrichten op je lichaam. Als gevolg van de medicatie kunnen mensen last krijgen van allerlei klachten, zoals vermoeidheid, misselijkheid en haaruitval. Je kan je voorstellen dat deze complicatie ook erg belemmerend kunnen zijn als je wilt gaan autorijden. Daarom wordt in dit artikel besproken in hoeverre je nog auto kunt rijden na een chemokuur…
Wat is chemotherapie?
Mensen die chemotherapie krijgen worden behandelt met bepaalde medicijnen. Hierbij kan er sprake zijn van curatieve chemotherapie of palliatieve chemotherapie. De eerste variant richt zich op de genezing van de kanker en de tweede behandeling richt zich op het remmen van de groei van de tumor. Daarnaast kan deze tweede behandeling de klachten van de kanker verminderen. Overigens wordt chemotherapie vaak gecombineerd met bestraling. In dit geval worden de kankercellen extra gevoelig gemaakt voor de bestraling. Verder wordt de medicatie die gebruikt wordt bij chemotherapie cytostatica genoemd. Deze medicatie kan op diverse manieren worden toegediend, zoals via een infuus, tabletten of injecties. Overigens zijn er meerdere soorten van dit medicijn. Elke soort werkt weer op een andere manier. Ook hangt het soort medicijn af van het type kanker dat een patiënt heeft. Bovendien bestaat een behandeling met chemotherapie meestal uit meerdere chemokuren. In eerste instantie krijgt de patiënt dan een of meerdere dagen het medicijn toegeschreven. Daarna volgt vaal een rustperiode, waarin de patiënt weer van deze medicijnen kan herstellen.
Wanneer wordt chemotherapie toegepast?
In beginsel wordt chemotherapie alleen toegepast bij mensen met een uitgezaaide kanker. Met behulp van deze therapie wordt dan geprobeerd om deze kankergroei te remmen. Daarnaast kan een chemokuur gebruikt worden om de levensduur van een patiënt te verlengen of klachten van een uitgezaaide kanker te verminderen.
Welke bijwerkingen zitten er aan chemotherapie?
In veel gevallen kan een kankerpatiënt last krijgen van de bijwerkingen van een chemokuur. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn dan bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid en haaruitval. Bovendien hebben veel patiënten met die een chemotherapie hebben ondergaan ook last van diarree, verstopping van de darmen, problemen met mond, verandering in gewicht, verandering in menstruatie, verandering in reuk en smaak of neuropathie. Overigens worden deze bijwerkingen veroorzaakt, doordat de medicatie naast de kankercellen ook gezonde cellen aanvalt. Vaak zijn deze bijwerkingen wel van tijdelijke duur. Na verloop van tijd zal de medicatie namelijk in de vorm van afvalstoffen het lichaam verlaten. Dit gebeurt via de ontlasting, urine, zweet en braaksel. Verder duurt het meestal maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit het lichaam is. In deze periode is het dan belangrijk om extra maatregelen te nemen met betrekking tot wassen, schoonmaken en het naar het toilet gaan.
Kan je na chemotherapie nog auto rijden?
Als je net de chemotherapie toegediend hebt gekregen wordt het in principe afgeraden om de auto te gebruiken. Het is namelijk erg onduidelijk hoe iemand op een dergelijke behandeling reageert. Daarnaast worden bij een dergelijke kuur vrijwel altijd medicatie toegediend die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Bovendien kan de patiënt zich zowel lichamelijk als mentaal minder sterk voelen. Daarom is het in ieder geval verstandig om jouw zorgverleners hierover te raadplegen. Deze kunnen met jou meedenken en goed advies hierover geven.