Als er sprake is van een vernauwing of verstopping van de halsslagaders kan het nodig zijn om te gaan opereren. Hierbij kunnen helaas een aantal complicaties optreden, zoals een wondinfectie, een hartinfarct, een longontsteking, een trombose of een longembolie. Ook kan het zijn dat je na de operatie nog een beetje moe bent. Daarom wordt in dit artikel besproken of na een dergelijke operatie nog auto kan rijden…
Wanneer vindt een operatie aan de halsslagader plaats?
Een operatie aan de halsslagader, ook wel bekend als een halsslagaderendarterectomie (carotis-endarterectomie), wordt meestal uitgevoerd bij mensen die een vernauwing of verstopping hebben van de halsslagader. Deze vernauwing, ook wel carotisstenose genoemd, kan de bloedtoevoer naar de hersenen belemmeren en het risico op een beroerte verhogen. Daarbij kan er onderscheidt gemaakt worden door twee varianten, namelijk de symptomatische carotisstenose en de asymptomatische carotisstenose. Bij een symptomatische carotisstenose hebben patiënten last van allerlei klachten, zoals een verlamming of krachtsvermindering van arm en/of been, spraakstoornissen of voorbijgaande blindheid aan één oog. Als mensen geen klachten hebben wordt er gesproken over een asymptomatische carossistenose. Bij deze mensen wordt de vernauwing vaak per toeval ontdekt in het kader van een ander probleem, zoals etalagebenen, een hartaanval of een aneurysma. Verder worden vernauwde halsslagaders meestal veroorzaakt door een slagaderverkalking of atherosclerose.
Hoe wordt dit ziektebeeld gediagnosticeerd?
Als er een vermoeden is van deze aandoening. Zal er onderzoek plaats vinden. Dit kan gedaan worden via een duplexscan van de bloedvaten. Met deze onderzoekstechniek kunnen de bloedvaten goed in beeld worden gebracht. Ook kan de stroomsnelheid en stroomrichting van het bloed worden bepaald. Daarnaast kan er nog gekozen worden voor een CT-angiografie of MR-angiografie (MRA). Bij deze eerste onderzoeksmethode kunnen de bloedvaten worden bekeken vanuit röntgenfoto’s en een ingespoten contrastvloeistof. Via een Mr-angiografie kan er een MR-scan worden gemaakt van de bloedvaten.
Hoe ziet de operatie aan de halsslagader eruit?
Als er sprake is van een vernauwing van de halsslagaders, zal de vaatchirurg bij een operatie de binnenste laag van de vaatwand weghalen. In de meeste gevallen bevindt zich deze vernauwing op een plek waar de halsslagader splitst. Hierbij zal de vaatchirurg een snede maken op de lijn van de kaakhoek richting het sleutelbeen. Hierbij zal de operatie in de meeste gevallen plaats vinden onder volledige narcose. Verder zijn er, net als bij andere operaties, altijd risico’s verbonden aan deze operatie. Zo is het mogelijk dat er bepaalde complicaties optreden als gevolg van de operatie. Voorbeelden hiervan zijn een wondinfectie, een hartinfarct, een longontsteking, een trombose of een longembolie.
Kan je na een halsslagader operatie nog autorijden?
In principe mag de patiënt na een operatie aan de halsslagaders niet zelf naar huis toe rijden. Door de narcose is kan de patiënt namelijk nog slaperig zijn, wat het autorijden moeilijker kan maken. Bovendien kan de hals nog pijn doen of gezwollen en blauw zijn van de operatie. Om diezelfde reden is het slim om eerst even een aantal dagen rust te nemen. Verder is het verstandig om de neuroloog te raadplegen over de situatie. Hij kan met jou meedenken en een passend advies hierover geven.