Door spierreuma kunnen bepaalde spieren stijf en pijnlijk worden. Hierdoor kan het zo zijn dat mensen zich minder goed kunnen concentreren in het verkeer. Dit moet je weten voor je met spierreuma gaat autorijden…
Wat is spierreuma?
Mensen met spierreuma hebben last van stijve en pijnlijke spieren in de nek, schouders of heupen. Het ziektebeeld wordt ook wel polymyalgia rheumatica genoemd. Vaak hebben mensen zowel links als rechts klachten, terwijl er ook dikwijls slechts aan één kant symptomen kunnen optreden. In de ochtend hebben mensen met spierreuma het meeste last. Soms hebben deze mensen ook moeite om op te staan, zich aan te kleden of zich te wassen. Verder wordt de pijn ook erger zodra deze mensen zich gaan bewegen en kunnen deze mensen ook nog andere klachten krijgen, zoals moe zijn, pijn in de enkels of voeten, dikkere handen of voeten door vocht, gewicht verliezen, lichte koorts of ‘s nachts zweten.
Ook kunnen mensen met spierreuma een ontstoken bloedvat krijgen aan de zijkant van het hoofd (arteriitis temporalis). Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen, moeite hebben met kauwen of minder goed gaan zien. De stoornis komt vrijwel alleen voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoe het ziektebeeld precies kan ontstaan, is helaas onduidelijk. Wel is het bekend dat spierreuma een auto-immuunziekte is en dat de eigen afweercellen schade geven aan de organen of weefsels.
Mag je met spierreuma auto rijden?
Of je met spierreuma kan auto rijden is per persoon verschillend. In principe is het toegestaan om met de stoornis de weg op te gaan, mits de bestuurder voldoende in staat is om de auto te besturen. Wel is het verstandig om jouw rijgeschiktheid te laten testen bij het CBR. Hierbij kan het zo zijn dat je een rijtest moet doen en is er mogelijk aanvullend onderzoek nodig vanuit een medisch specialist. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om jouw rijgeschiktheid niet te laten testen door het CBR. In dit geval loop je bij een ongeluk wel het risico om aansprakelijk gesteld te worden. Verder is het goed om de arts te betrekken bij het besluit of je wel of niet de auto wilt gaan gebruiken. Hij kan hier namelijk ook een goed advies over geven…
Hoe wordt spierreuma behandeld?
Voordat de patiënt behandelt wordt zal er eerst een diagnose plaats moeten vinden. Hierbij zal de arts jouw spieren en temperatuur onderzoeken. Ook vindt er een bezinkingssnelheidtest plaats Hiermee kan gemeten worden hoe snel de rode bloedcellen in het bloed zakken. Zodra dit sneller is dan normaal, is het duidelijk dat er ergens in het lichaam een ontsteking plaats vindt. Dit laat echter nog niet zien dat de patiënt spierreuma heeft. Daarom wordt er om andere ziektes uit te sluiten, nog bloedonderzoek gedaan of worden er röntgenfoto’s gemaakt. Verder zal spierreuma in principe behandelt worden met medicijnen, zoals NSAID’s, Prednison of DMARD’s. Deze medicijnen kunnen namelijk ontstekingen remmen. Hierbij zal de behandeling ongeveer 1 tot 3 jaar duren. Hierbij kan naarmate de tijd vordert en de klachten verminderen, ook de dosering van het medicijn worden afgebouwd.
Daarnaast kunnen ook een aantal natuurlijke alternatieven gebruikt worden bij de bestrijding van spierreuma. Zo is er in verschillende studies aangetoond dat vloeibare groenlipmossel en curcumine de ontstekingsprocessen kunnen bestrijden. Tot slot wordt er voor mensen met spierreuma ook aangeraden om regelmatig bepaalde oefeningen uit te voeren. Deze oefeningen betreffen de beenspieren, de schouderspieren, de heup en het bovenlichaam.