Velen zullen zich erin herkennen: snel even de auto instappen op een warme zomerse dag, met slippers aan. Je denkt er dan niet bij na, of je hebt totaal geen zin om op een warme dag met dichte schoenen rond te lopen. Je staat niet stil bij de potentiële gevaren die hierbij komen kijken: verminderde grip, moeilijkheden bij noodstoppen en een tragere reactietijd.
Potentiële gevaren van het autorijden met slippers
Autorijden met slippers kan potentieel erg gevaarlijk zijn. Wat een feit is bij het dragen van slippers is het verminderde grip: slippers hebben een gladde zool en bieden daardoor minder grip op de pedalen van de auto, vooral als het pedaal nat is. Hierdoor kan het moeilijker zijn om het pedaal te bedienen en kan het leiden tot uitglijden of slippen. Daarnaast kunnen er moeilijkheden optreden bij noodstoppen: bij een plotselinge noodstop kan het zijn dat de slipper van de voet van de bestuurder glijdt, waardoor het rempedaal niet volledig ingedrukt kan worden. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op ongevallen.
Ben je verzekerd tijdens het autorijden met slippers?
Bij geen enkele verzekeraar in Nederland is onder de voorwaarden iets te vinden over slippers tijdens het autorijden. In principe ben je dan dus verzekerd. Maar, als je tijdens het autorijden met slippers aan achter het stuur zit, rijd je onder de term van ‘grove schuld’. Je zorgt namelijk expres voor extra gevaar op de weg door met slippers te rijden. Je glijdt eerder weg van je pedaal bijvoorbeeld dan met schoenen aan, je hebt simpelweg minder grip. Zo is de kans dan ook zeker aanwezig dat je geen vergoeding krijgt wanneer je een ongeluk meemaakt of veroorzaakt, met welke verzekering dan ook.
Autorijden met slippers in het buitenland
Als je van plan bent om naar het buitenland te rijden, is het altijd een goed idee om de verkeersregels en voorschriften van het land waar je naartoe gaat te raadplegen en ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet, om zo eventuele ongemakken en zelfs boetes te voorkomen. Dan zijn we in Nederland nog niet zo strikt op het dragen van slippers tijdens het autorijden, in het buitenland gelden er andere regels. In Duitsland bijvoorbeeld, daar staat een boete van €90 op het autorijden met slippers. Hier is het verplicht om schoenen aan te hebben, dus met blote voeten of alleen sokken aan mag niet. Zo is het ook in Frankrijk en Spanje: je ontvangt er een boete van €90 voor het rijden zonder dichte schoenen. Wees daar dus vooral alert op wanneer je naar het zuiden rijdt.
Hoe moet het dan wel?
Het is soms dan wel de makkelijkste en fijnste, veilig is het allerminst. Slippers zorgen voor veel minder grip waardoor je weg kan glijden en daarbij de macht over je auto kan verliezen. Ook kunnen slippers tijdens het autorijden gemakkelijk van de voeten vallen, wat leidt tot afleiding en onveilige situaties op de weg. Bovendien kunnen slippers de voeten van de bestuurder niet goed beschermen bij een ongeval en bieden ze geen steun en stabiliteit, waardoor de kans op blessures zo groter wordt. Als bestuurder is het daarom belangrijk om geschikt schoeisel te dragen tijdens het autorijden, zoals stevige, gesloten schoenen die goed passen en voldoende grip bieden op de pedalen. Door veilig en verantwoordelijk te rijden, kunnen bestuurders zichzelf en andere weggebruikers beschermen en bijdragen aan een veiliger verkeer op de weg.
Mag je officieel autorijden met slippers aan?
Er is geen specifieke wet in Nederland die het dragen van slippers tijdens het autorijden verbiedt. Het is dus toegestaan auto te rijden met slippers. Het Nederlandse Wegenverkeersreglement stelt echter wel dat de bestuurder van een voertuig te allen tijde verantwoordelijk is voor een veilige bediening van het voertuig. Dit betekent dat het dragen van slippers tijdens het autorijden als gevaarlijk kan worden beschouwd en bij een ongeval kan leiden tot een boete.