De ziekte van Ménière zorgt er o.a voor dat mensen last krijgen van duizeligheid, slecht horen en oorsuizen. Kunnen deze klachten die bij de ziekte komen kijken de rijgeschiktheid beïnvloeden? En is het überhaupt wel toegestaan om met de ziekte van Ménière auto te rijden? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen…
Wat is de ziekte van Ménière?
De ziekte van Ménière kan gekwalificeerd worden aan de hand van drie type klachten: heftige aanvallen van duizeligheid, het minder goed kunnen horen en oorsuizen. Bij de duizeligheid moeten de patiënten soms ook overgeven. De ziekte van Ménière ontstaat waarschijnlijk, doordat er te veel vloeistof in het evenwichtsorgaan is opgebouwd. In het lichaam zitten in totaal twee evenwichtsorganen. Deze zitten beiden in het oor. Het is niet precies duidelijk, waarom dit voor problemen zou zorgen. Verder komt de ziekte voor in verschillende gradaties. Zo heeft de ene misschien last van knikkende knieën en heeft een ander juist weer moeite om niet om te vallen. De aanvallen die voorkomen bij de ziekte van Ménière duren meestal enkele uren. Bij deze aanvallen hebben de patiënten vaak last van misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Mensen die last krijgen van dergelijke aanvallen kiezen er vaak voor om naar bed te gaan. Na een lange nacht rust voelen de patiënten zich dan ook meestal een stuk beter.
Mag ik met de ziekte van Ménière autorijden?
In principe is het toegestaan om met de ziekte van Ménière auto te rijden. Toch is het wel belangrijk om hierbij extra op te passen. Zeker als je last krijgt van een duizeligheidsaanval. Dan mag je pas weer de weg op gaan als je langer dan drie maanden klachtenvrij bent. Het ligt namelijk erg voor de hand dat het rijden met duizeligheidsklachten erg gevaarlijk kan zijn. Je hebt op dat moment namelijk niet volledig de controle over jouw lichaam en kan daardoor minder goed de auto besturen. Verder is het ook belangrijk om de ziekte te vermelden bij de gezondheidsverklaring van het CBR. Het CBR zal dan onderzoek doen naar jouw rijgeschiktheid. Bovendien is het altijd goed om contact te blijven onderhouden met jouw huisarts, zodat jullie samen kunnen bepalen wat verstandig is om te doen of juist niet…
Hoe weet ik of ik de ziekte van Ménière heb?
Als je misschien denkt last te hebben van de ziekte van Ménière, is het wellicht handig om dit te laten onderzoeken. Via de huisarts kan dan een afspraak worden gemaakt met de KNO-arts, die vervolgens jouw gehoor zal testen en een evenwichtsonderzoek zal uitvoeren. Soms is het ook nodig om bloedonderzoek te laten doen of moeten er röntgenfoto’s worden gemaakt. Op basis van het onderzoek zal uiteindelijk mogelijk een diagnose plaatsvinden.
Welke behandelopties zijn er voor de ziekte?
In beginsel is de behandeling van de ziekte van Ménière erop gericht om zoveel mogelijk duizeligheidsaanvallen te voorkomen en de intensiteit van de duizeligheidsaanvallen te verminderen. Omdat de ziekte van Ménière bij iedere patiënt zich op een andere manier uit, zijn er ook verschillende medicijnen voor de ziekte. Ook kan een gehoortoestel soms bepaalde problemen van de ziekte van Ménière verhelpen. Verder wordt de patiënt aangeraden om in het algemeen een regelmatige en gezonde leefstijl aan te nemen. Op deze manier heeft de patiënt minder last van prikkels, wat ook de diverse duizeligheidsaanvallen kan doen verminderen.