Tramadol is een pijnstiller dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Het middel heeft echter ook een aantal bijwerkingen. Daarom luidt de vraag: Mag je met Tramadol toch de auto besturen?
Kan ik met Tramadol op auto rijden?
Over het algemeen mag je bij gebruik van heftige pijnstillers, zoals Tramadol de eerste 2 weken niet autorijden. Dergelijke pijnstillers kunnen namelijk het reactievermogen van een bestuurder beïnvloeden. Zo kunnen auto bestuurders door het medicijn slaperig worden en hierdoor minder goed concentreren of snel reageren. Verder is het verstandig om jouw situatie met een arts te bespreken. Afhankelijk van jouw situatie kan hij dan bepalen, wanneer je toch nog de weg op kunt. Overigens ben je niet verplicht om aan het CBR te melden dat je bepaalde medicijnen gebruikt. Als autobestuurder ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en die van anderen in het verkeer. Wel is het verplicht om de gezondheidsverklaring van het CBR naar waarheid in te vullen. Hierin zou dan wellicht vermeld moeten worden aan welke aandoening je bijvoorbeeld lijdt.3
Waar wordt Tramadol voor gebruikt?
In principe staat Tramadol bekend als een zware pijnstiller en wordt het middel gebruikt bij onverwachte of langdurige erge pijn, zoals na een ongeluk of als gevolg van een operatie, of bijvoorbeeld kanker. Ook bij gewrichtspijn zoals Artrose kan het middel worden voorgeschreven. Tramadol kan namelijk verschillende pijn dempen, door in te spelen op de pijnsignalen bij het ruggenmerg en de hersenen. Vaak wordt het middel ook gebruikt in combinatie met een paracetamol en kan het medicijn ook een bijdrage leveren bij vroegtijdige zaadlozing.
Het middel komt in allerlei vormen voor, en kan zowel oraal, rectaal of intraveneus toegediend worden. Bij orale inname werkt de pijnstiller na ongeveer 1 tot 2 uur en is de werkingsduur van het middel ongeveer 4 tot 8 uur. Tot slot kan er na langdurig gebruik tolerantie voor de pijnstiller ontstaan. In dit geval zal er dan steeds een hogere dosis nodig zijn, om het gewenste effect van pijnstilling te bereiken. Ook kunnen er hierdoor ontwenningsverschijnselen optreden. Dit gebeurt dan alleen als je na langdurig vast gebruik ineens helemaal zou stoppen met het medicijn. Hierbij kan je bijvoorbeeld last krijgen van klachten als agitatie, angst, nervositeit, slapeloosheid, hyperkinesie en trillen.
Hoe gebruik ik de pijnstiller Tramadol?
In principe kan het middel bij oraal gebruik 1 tot 4 keer per dag worden ingenomen, dit is afhankelijk van de vorm waarin het middel is voorgeschreven. Zo kan het middel in de vorm van capsules, oplostabletten, langwerkende tabletten, langwerkende capsules, bruistabletten, zetpillen of druppels worden ingenomen. Hierbij geldt een maximum van totaal 400 mg per dag. Verder kan het middel wel een aantal bijwerkingen hebben, zoals sufheid, misselijkheid, braken en obstipatie en is het niet verstandig om de pijnstiller in combinatie met alcohol te gebruiken. Door Tramadol kan je namelijk sterker reageren op alcohol. Ook wordt er absoluut afgeraden om het middel te nemen voor de bevalling. Het kind kan namelijk als gevolg van de inname, moeite krijgen met ademhalen na de geboorte. Daarom is het ook wellicht verstandig om voor een bevalling de situatie met een arts te bespreken.