Voordat iemand geopereerd wordt, vindt er vaak eerst een volledige verdoving plaats. Dit wordt ook wel narcose genoemd en wordt gedaan door een anesthesioloog. Als gevolg van de narcose kan je echter nog een tijdje in een verminderde bewustzijn verkeren. Daarom luidt de vraag: mag je na een narcose nog autorijden?
Wat is een narcose?
Narcose, ook wel anesthesie genoemd, is de verdoving die mensen krijgen bij een operatie. De verdoving zorgt er voor dat de patiënt geen pijnen voelt tijdens de operatie. Hierbij zijn er allerlei verschillende anesthesietechnieken, zoals algehele anesthesie, regionale anesthesie, lokale anesthesie en sedatie. Bij algehele anesthesie wordt het gehele lichaam verdoofd. Voor regionale anesthesie wordt slechts een gedeelte van het lichaam lichaam verdooft, zoals bijvoorbeeld het bovenlichaam. Met lokale anesthesie wordt alleen het gebied verdoofd dat geopereerd gaat worden en via sedatie kan er een combinatie van een slaapmiddel en een pijnstiller worden toegediend. Voor de operatie krijg je te horen welke anesthesietechniek wordt toegepast. Deze is afhankelijk van het type operatie, de leeftijd, de lichamelijke fitheid en persoonlijke voorkeur. Zo kunnen sommige operaties alleen met volledige verdoving.
Kinderen krijgen vaker een algehele anesthesie en ouderen een regionale of lokale verdoving. Verder krijgen mensen die minder fit zijn over het algemeen vaker een regionale verdoving. Tot slot is de anesthesioloog verantwoordelijk voor de verdoving van de patiënten aan het begin van de operatie. Zij zijn namelijk de experts op het gebied van pijn.
Mag je na een narcose autorijden?
Na het ondergaan van een narcose is het in principe één dag niet toegestaan om auto te rijden. Overigens is het raadzaam om je arts te raadplegen voor specifieke richtlijnen met betrekking tot jouw herstel en wanneer je veilig achter het stuur kunt plaatsnemen. Na een narcose verkeer je namelijk nog voor een tijdje in een verminderde bewustzijn. Hierdoor heb je een minder goed reactievermogen en kan het ook zijn dat je fysiek minder sterk bent.
Wat zit er in het narcosemiddel?
De middelen die gebruikt worden om mensen in narcose te brengen bestaan altijd uit slaapmiddelen, spierontspanners en pijnstillers. In eerste instantie worden meestal de slaapmiddelen toegediend. In de meeste gevallen gaat dit via een infuus. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de slaapmiddelen thiopental en propofol. Ook kunnen de spierreflexen worden uitgeschakeld via spierontspanners. Overigens krijg je in sommige gevallen bij het inbrengen van de middelen een mondkapje met extra zuurstof. Bij jonge kinderen wordt vaak gekozen om het slaapmiddel via een mondmasker toe te dienen. Het is namelijk vaak moeilijker om kinderen te prikken. Daarnaast vinden kinderen het vaak vervelend om geprikt te worden. Bij dit mondmasker wordt dan vaak lachgas gebruikt die vermengd is met een ander gasvormig narcosemiddel. Vervolgens krijgen ze ook nog vaak een infuus met overige medicijnen.
Hoelang duurt het voordat een narcose is uitgewerkt?
Het type verdoving dat wordt gebruikt, de duur van de procedure, de specifieke reactie van de patiënt en zijn algemene gezondheidstoestand kunnen allemaal van invloed zijn op de duur van het herstel na de verdoving. Bij algehele anesthesie duurt het in principe één dag tot het middel is uitgewerkt.