Een aantal dierenactivisten zagen hun kans schoon toen Mercedes-coureur Lewis Hamilton en Mercedes-baas Toto Wolff hun zegje deden voor een bijeenkomst in New York. Met veel lawaai protesteerde ze voor de rechten van honden. Dit zorgde voor veel opschudding in de zaal…
Dierenactivisten verstoren bijeenkomst met Lewis Hamilton en Toto Wolff
Het voorval deed zich voor tijdens het gerenommeerde Forbes Iconoclast Summit, een bijzonder evenement dat georganiseerd wordt door het befaamde tijdschrift en mediabedrijf Forbes. Dit invloedrijke platform biedt een uitgelezen kans aan visionaire leiders, vernieuwende denkers en baanbrekende innovators om te samen te komen en nieuwe perspectieven te delen omtrent diverse maatschappelijke vraagstukken. Dit jaar hadden niemand minder dan Lewis Hamilton en zijn teambaas Toto Wolff de eer om als prominente gasten aanwezig te zijn op dit vooraanstaande evenement. Toch werd hun optreden als snel onverwacht onderbroken door een aantal toegewijde leden van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).
Met vastberadenheid wezen deze activisten op de investeringen van Liberty Media in een hondensleerace in Alaska, waarbij tragischerwijs naar verluidt nu al meer dan honderdvijftig honden zijn overleden. Opmerkelijk genoeg was het vooral met name gericht op Lewis Hamilton. De activisten beschouwden hem namelijk als een ‘bondgenoot’ in hun strijd. Lewis Hamilton geniet namelijk bekendheid als een fervent dierenvriend. Hij koestert zijn twee geliefde viervoeters, Roscoe en Coco. Daarnaast staat de coureur van Mercedes erom bekend dat hij ook nog eens als veganist zijn steun uitspreekt voor de rechten van dieren.
PETA supporters joined Lewis Hamilton's panel at the Forbes Iconoclast Summit & urged him to denounce F1's association with Iditarod, a dog-sled race in which over 150 dogs have died. Hamilton, a vegan athlete & dedicated dog dad, responded positively to their heartfelt appeal. pic.twitter.com/HroU7XVVmA
— Sir Lewis Updates (@LH44updates) June 13, 2023
Extreme sleerace legt ongekende eisen op aan deelnemende honden
De leden van PETA zouden het hebben over de zogenaamde Iditarod Trail sled Dog Race. Deze meedogenloze uitdaging vergt het uiterste van de deelnemende honden, aangezien ze in ongeveer negen dagen maar liefst 1700 kilometer moeten afleggen. Het record van vorig jaar staat op een verbazingwekkende tijd van 8 dagen, 3 uur, 40 minuten en 13 seconden. Helaas heeft deze race voor veel slachtoffers gezorgd. Sinds de allereerste editie in 1973 zouden er namelijk al meer dan 150 meldingen zijn van overleden honden. Deze honden stierven dan als gevolg van een ongeluk, door uitputting of door een overdosis aan stimulerende middelen.
Gelukkig heeft de organisatie inmiddels al wel een aantal maatregelen getroffen om op deze manier nieuwe honden slachtoffers te voorkomen. Zo zijn er nu strengere dopingcontroles en kan een slede uit de race worden genomen als er een hond tijdens de krachtmeting sterft. Al met al blijft het een omstreden race. Zou Lewis Hamilton met zijn invloed hier dan toch iets aan kunnen doen?
F1-wereld is vaker doelwit van activisme
Dat de F1-wereld vaker opgeschud wordt door activisme blijkt maar weer uit een ander incident tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2022. Toen gingen namelijk een aantal klimaatactivisten op het asfalt van Silverstone liggen, terwijl de racewagens nog over het circuit reden. Ze gingen liggen op een gebied, waar de coureurs makkelijk een snelheid van 300 kilometers per uur konden halen. Gelukkig werd een ongeluk voorkomen, doordat op tijd de rode vlag op het circuit werd gehesen.
Lewis Hamilton zei over het voorval het volgende: ‘Ik zal mensen die opkomen voor dingen waar ze in geloven altijd steunen. Maar ze moeten het wel veilig doen’. Ook Carlos Sainz die de wedstrijd won, veroordeelde de actie: ‘Iedereen heeft recht op een mening en mag daar ook voor uitkomen, maar ik denk niet dat het een goed idee is om op een Formule 1-circuit te lopen en jezelf en de rijders in gevaar te brengen.’