Oxazepam is een medicijn dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Toch zitten er een aantal bijwerkingen aan het middel. In dit artikel wordt het duidelijk of het ook veilig is om met het medicijn auto te rijden…
Waarvoor slikken mensen oxazepam?
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen en werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Artsen schrijven deze medicatie voor aan mensen die last hebben van angstklachten, gespannenheid, slapeloosheid of alcoholontwenning. Het medicijn heeft echter wel een aantal bijwerkingen. Sufheid is een van de bijwerkingen die het vaakst bij gebruikers van het middel voorkomt. Verder wordt de medicatie ook weleens in verband gebracht met klachten als een verminderde concentratie en slappe spieren.
Op de lange termijn zal je als gebruiker van het medicijn een tolerantie opbouwen. Hierdoor kan het medicijn bijvoorbeeld minder goed worden in het bestrijden van slaapproblemen. Ook kunnen er op de lange termijn nog andere bijwerkingen optreden als verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, coördinatie- en geheugenproblemen, verminderd reactievermogen, slapeloosheid, verminderde eetlust en een gewichtstoename. Ook kunnen gebruikers van het middel op de lange termijn last krijgen van depressieve gevoelens. Dit komt met name veel voor bij mensen die een hoge dosering toegeschreven hebben gekregen.
Hoe gebruik ik het middel?
De wijze waarop het medicijn gebruikt kan worden, is afhankelijk van het type klacht dat aangepakt moet worden. Zo is het voor angst- en spanningsklachten verstandig om de oxazepamtabletten gelijkmatig te verdelen over de dag. Gebruik het medicijn dan ongeveer om de 6 tot 8 uur. Bij slaapklachten is het verstandig om het middel ten minste 1 uur voor het slapen in te nemen. Verder wordt het aangeraden om alleen het medicijn in te nemen als je minimaal 8 uur kunt slapen. Als je korter zou slapen, bestaat er anders een kans dat je in de ochtend nog erg suf bent.
Verder wordt ook bij alcohol ontwenningsklachten aangeraden om de oxazepamtabletten gelijkmatig over de dag te verdelen. Dus gebruik ook voor alcohol ontwenningsklachten het medicijn om de 6 tot 8 uur. Verder zal het lichaam na langdurig gebruik aan het middel wennen. Hierdoor kunnen na verloop van tijd ontwenningsverschijnselen optreden als het medicijn niet opnieuw wordt geslikt.
Is het gevaarlijk om na inname van oxazepam auto te rijden?
Bij het gebruik van oxazepam is het in ieder geval tot 8 uur nadat het medicijn is ingenomen niet toegestaan om auto te rijden. Zo zou het medicijn de bestuurder slaperig kunnen maken, waardoor hij problemen kan krijgen met zijn reactievermogen in het verkeer. Zo zou het bijvoorbeeld erg gevaarlijk kunnen zijn als er ineens een auto voor jou op de rem zou trekken. Dan is het namelijk van belang dat je dit snel door hebt en op tijd op de manoeuvre van de andere bestuurder kan anticiperen. Als je er dan alsnog voor kiest om onder invloed van het medicijn te gaan rijden, kan je zelfs aansprakelijk worden gesteld voor een strafbaar feit. Ook kan jouw rijbevoegdheid worden afgenomen.
Toch is het soms wel moeilijk om te bewijzen of er een strafbaar feit is begaan. Zo is er geen blaastest die het gebruik van oxazepam kan bevestigen. Al met al doe je er dus goed aan om niet met het middel op te gaan rijden. Hiermee kan jij zowel jezelf als andere bestuurders in het verkeer in gevaar brengen…