Veel mensen die een operatie aan de skiduim hebben ondergaan, stellen zichzelf de vraag of ze na de ingreep nog in staat zijn om auto te rijden. Toch kunnen mensen na een operatie aan een skiduim veel last krijgen van complicaties…
Wat is een skiduim?
Mensen die te maken hebben met een skiduim ervaren het ongemak van een beschadigde gewrichtsband aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht. Deze gewrichtsband is verantwoordelijk voor het handhaven van de stabiliteit van het duimgewricht en het voorkomen van overmatige buiging van de duim. De term “skiduim” is niet zomaar gekozen, aangezien deze aandoening vaak ontstaat door een ongeval tijdens het sporten, met name bij activiteiten zoals skiën. Het gebeurt vaak wanneer de duim met kracht naar buiten wordt gebogen, wat resulteert in gedeeltelijke scheuring of volledige loslating van de gewrichtsband van het gewricht. De symptomen die gepaard gaan met deze aandoening kunnen variëren, waaronder pijnklachten, zwelling, verkleuring aan de binnenzijde van de duim, krachtverlies en instabiliteit van de duim.
Hoe verloopt de diagnose van een skiduim?
Op basis van lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Als er ook nog eens sprake is van acuut letsel zal er ook een röntgenfoto worden genomen. Het kan namelijk zo zijn dat de patiënt naast een skiduim ook een botbreuk heeft gekregen. Als de gewrichtsband slechts verrekt of gedeeltelijk ingescheurd is, hoeft er niet geopereerd te worden. In dit geval zal de patiënt een gipspalk krijgen. Deze spalk draagt de patiënt in principe drie tot vier weken. Als het gewrichtsband toch volledig is afgescheurd, of als er losse botgragmenten zijn, zal er gekozen worden voor een operatie. Op deze manier kan het losgescheurde band opnieuw aan het bot worden vastgemaakt. Tot slot kan ook een fysiotherapie bijdragen bij de genezing van een skiduim. Hierbij zal de fysiotherapeut een aantal oefeningen meegeven, om op deze manier de volledige kracht en mobiliteit van de duim weer terug te krijgen.
Welke complicaties kunnen er optreden als gevolg van een operatie aan een skiduim?
In sommige gevallen kan het duimgewricht instabiel blijven. Ook is het mogelijk dat bij de patiënt een dystrofie (CRPS, Complex Regionaal Pijn Syndroom) ontstaat. Dit is een soort van ‘overreactie’ van de wondgenezing. Tot slot kan de patiënt nog last krijgen van nabloedingen, een infectie aan de wond of kan de patiënt nog schade krijgen aan de structuren rond zijn pols.
Kan je na een operatie aan een skiduim nog autorijden?
Na een operatie is het in principe niet toegestaan om de auto te gebruiken. Om diezelfde reden wordt het aangeraden om ander vervoer naar huis te regelen. Pas als deze skiduim volledig is hersteld, kan de auto weer worden gebruikt. Toch wordt de bestuurder wel zelf verantwoordelijk gehouden voor het veilig besturen van de auto. Verder is het altijd verstandig om in een dergelijke situatie een arts te raadplegen. Hij kan namelijk met je meedenken en dus een goed advies geven…